НАТО продължава да допринася за сигурността в Косово чрез своята

...
НАТО продължава да допринася за сигурността в Косово чрез своята
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО подкрепя Западните Балкани и диалога Белград-Прищина

НАТО продължава да способства за сигурността в Косово посредством своята задача КФОР, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той добави, че НАТО ще продължи да оказва помощ и за разговора сред Белград и Прищина под егидата на Европейски Съюз, оповестява Б92.
" Това е от решаващо значение за Белград и Прищина, само че също и за районния мир и сигурност. Важно е постигнатите съглашения в тази рамка да бъдат напълно приложени. В тази връзка ние разчитаме на двете страни да проявят ангажираност и умереност ", сподели Столтенберг в обстойно изявление за черногорския „ Вести “ във връзка три години от присъединението на Черна гора към военния съюз.
Говорейки за обстановката със сигурността в Западните Балкани, Столтенберг сподели, че сигурността и стабилността в този район са значими за НАТО и те са основен фактор за мира и стабилността в Европа.
„ Този район реализира доста през последните години, само че ние, несъмнено, сме изцяло осведомени с останалите провокации, в това число проведена престъпност, безработица, противозаконни стопански действия и опасности, свързани с нездравословни образци за изразителност, които акцентират етническите разлики “, сподели генералният секретар на НАТО.
Той акцентира, че демокрацията, върховенството на закона, вътрешните промени и добросъседските връзки са от жизненоважно значение за напредъка на всички в района.
" От края на 90-те години нашите сили оказват помощ да поддържаме мира и стабилността в Западните Балкани. Офисите ни в Сараево, Белград и Скопие предизвикват политическия разговор и реализират практическо съдействие с нашите сътрудници ", заключи шефът на НАТО.
Той уточни още, че политиките на алианса в района - в това число политиките на отворени порти - целят подсилване на стабилността и създаване на по-голямо съдействие.
" Решени сме да продължим да оказваме помощ на страните от района да проведат промени. Техните жители, междудържавното съдействие, районната непоклатимост и цялото евроатлантическо семейство ще се възползват от това ", сподели Столтенберг.
Той увери, че НАТО ще продължи да играе роля в сигурността на Западните Балкани посредством задачата на Организация на обединените нации, КФОР, която подсигурява безвредна и сигурна среда и независимост на придвижване за всички общности в Косово.
„ НАТО ще продължи да играе своята роля, като поддържа инициирания от Европейски Съюз разговор сред Белград и Прищина и посредством съществуващата партньорска рамка за политически разговор и практическо съдействие, която алиансът създаде през последните години с значими сътрудници в района като Босна и Херцеговина и Сърбия, в сходство с условията на тези страни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР