НАТО превръща Вилнюс в крепост преди началото на срещата на

...
НАТО превръща Вилнюс в крепост преди началото на срещата на
Коментари Харесай

Вилнюс e превърнат в крепост, опасан е с Patriot, NASAMS, военни самолети, дронове

НАТО трансформира Вилнюс в цитадела преди началото на срещата на върха на водачите на организацията, написа Ройтерс. В столицата на Литва ще дойдат президентът на Съединени американски щати Джо Байдън и водачите на още 40 западни страни, а градът е единствено на 32 километра от границите на Русия и Беларус, считани за съществени врагове на Алианса. Срещата ще се организира на 11 и 12 юли.

16 страни от НАТО изпратиха към 1000 военни за отбрана на Вилнюс, в страната се разполагат съвременни системи за противовъздушна защита, които липсват на Прибалтийските републики. Сред тях са 12 системи Patriot от Германия, системи NASAMS от Испания, военни самолети от Франция, Дания и Финландия, както и системи за блокиране на дронове от Англия и Франция.

Въздушното пространство ще бъде защитавано и от хеликоптери от Полша и Германия.

" Би било безконтролно да оставим незащитено небето, когато идват Байдън и водачите на 40 страни ", разяснява президентът Гитанас Науседа. Той означи, че в страната към този момент мислят какво ще вършат след края на срещата и евентуално ще има перманентна въздушна отбрана на ротационен принцип.

Още не е несъмнено дали на срещата ще дойде украинският водач Володимир Зеленски. Преди време той разяснява, че няма да отиде на срещата, в случай че няма да има ясни задължения към участието на страната в Алианса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР