НАТО предупреждава Москва да се откаже от войнствената си външна

...
НАТО предупреждава Москва да се откаже от войнствената си външна
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: НАТО е в готовност за нов въоръжен конфликт в Европа

НАТО предизвестява Москва да се откаже от войнствената си външна политика и да си сътрудничи със Запада. В противоположен случай Кремъл ще се изправи пред боен съюз, квалифициран за спор.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разяснява, представен от " Файненшъл таймс ", че воденият от Съединени американски щати пакт за защита е квалифициран за „ нов въоръжен спор в Европа “, в случай че договарянията с Русия се провалят.

Предстои седмица на интензивна дипломация, ориентирана към попречване на съветско нахлуване против Украйна, отбелязва медията. Западните публични лица са подготвени за евентуални полемики с Москва за понижаване на размера на военните учения, контрола на въоръженията и заричане да не разполагат американски ракети в Украйна.

„ Запознат съм с историята на Русия. В продължение на епохи страната е в спор със съседите си “, разяснява Столтенберг пред FT. „ [Но] Русия има опция: да си сътрудничи, да работи с НАТО “, добавя той.

Москва разположи към 100 000 бойци покрай границата си с Украйна през последните месеци, което породи опасения, че възнамерява нова офанзива против страната, откакто нахлу там през 2014 година и анексира полуостров Крим.

Президентът Владимир Путин отхвърля да има проект за навлизане в Украйна. Той предизвестява обаче, че може да се стигне до военни дейности, в случай че Съединени американски щати и НАТО пренебрегват настояванията на Москва за нови съглашения за защита, които съществено биха понижили потенциала на Съединени американски щати и НАТО в Европа. Русия твърди, че тези качества съставляват опасност за нейните граници.

„ Възможно е дружно да намерим път, политически път напред, а също и да се оправим с терзанията на Русия. Конфликтът обаче остава “, показва Йенс Столтенберг. „ Трябва да се надяваме и да работим интензивно за най-хубавото, само че да бъдем готови за най-лошото “, добавя той.

Предупреждението му се случва преди формалните диалози сред съветски и американски публични лица в Женева в понеделник, последвани от среща на 30-членния алианс на НАТО и съветска делегация в сряда. Трета среща, проведена от по-широката Организация за сигурност и съдействие в Европа, е планувана за четвъртък.

В неделя вечерта водещият договарящ на Русия и заместник-министър на външните работи Сергей Рябков се срещна със своя американски сътрудник Уенди Шърман, заместник-държавен секретар. Той сподели, че диалогът им по време на вечерята в Женева „ е бил сложен, само че настоятелен “.

„ Потопихме се в тематиката за идните каузи. Мисля, че на следващия ден няма да губим време “, споделя той в коментар, предаден от съветската държавна организация Риа. „ Никога не изгубвам оптимизма си, постоянно се управлявам от него “, добавя Рябков.

Исканията на Русия включват възбрана на Украйна и други страни да се причислят към НАТО и несъгласие на Кремъл върху дейностите на алианса в страните членки, които се причислиха след разпадането на Съветския съюз.

Според Столтенберг и двете са неприемливи, тъй като нарушават „ главните правила “ на НАТО за предложение на участие на всички и идентична отбрана на съдружниците.

По думите му Съединени американски щати и НАТО са подготвени да приказват с Русия за вероятни ограничения за понижаване на риска, „ като надзор на въоръженията, за напъните да се опитаме да има повече бистрота във връзка с военната активност, ученията, а също и по информационните линии “.

Изключването на разполагането на американски ракети в Украйна и разискването на по-широки правила за ракетните системи в Европа са две области, в които Вашингтон вижда вероятен обсег за съглашение, споделя почитан чиновник на администрацията на Байдън преди договарянията. Според източника на медията това ще зависи от обстоятелството дали „ Русия желае да поеме взаимен ангажимент “.

Съединени американски щати също по този начин „ желаят да проучат опцията за реципрочни ограничавания на размера и обсега на [военните] учения, в това число както стратегически бомбардировачи покрай територията на другия, по този начин и наземни учения “, споделя още служителят, като прибавя, че никакви твърди задължения няма да се поемат в Женева.

Вашингтон изрично отхвърля известията в медиите, че може да предложи евакуиране на част от войските, ситуирани в Източна Европа, в подмяна на това Русия да понижи броя на разположените по границата с Украйна военни. Вместо това публични лица споделят, че Съединени американски щати и други съдружници от НАТО са подготвени да усилят това наличие, в случай че Путин предприеме някакви военни дейности.

Съединени американски щати, Европейски Съюз и други западни сътрудници предизвестяват, че ще наложат финансови наказания на Русия при положение на военна ескалация. Съединени американски щати също по този начин приготвят евентуални ограничавания на търговията с Русия и разискват опцията за надзор на износа на съдружници и сътрудници в Европа и Азия, настояват хора, осведомени с полемиките в Белия дом.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР