НАТО подкрепя удължаването на действието на договора СТАРТ между САЩ

...
НАТО подкрепя удължаването на действието на договора СТАРТ между САЩ
Коментари Харесай

НАТО подкрепя удължаване на договора СТАРТ

НАТО поддържа удължаването на действието на контракта СТАРТ сред Съединени американски щати и Русия за надзор над въоръжаването. Това съобщи генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг в навечерието на двудневното виртуално съвещание на министрите на защитата на страните от алианса.

" Приветствам напредъка от последните дни, добави той във връзка известията, в които Вашингтон поддържа предлагането на Москва да се удължи с една година действието на последния огромен двустранен контракт за надзор на нападателните оръжия. В последните 30 години страните от НАТО са съкратили с над 90 на 100 оръжията, обхванати от контракта ", отбеляза Столтенберг. 

По думите му следва страните от Алианса да обсъдят въпроса за новото въоръжение на Китай и Русия, способно да заглушава, заслепява и смъква спътници от орбита. Той удостовери, че министрите на защитата от пакта ще поддържат основаването на нов център за галактическа отбрана в базата " Рамщайн " в Германия. 

Министрите ще обсъдят също въпросите за сигурността на веригите на доставяне, опциите за потребление на цивилна инфраструктура при военни дейности, заплахите от задграничната благосъстоятелност, развиването на далекосъобщителните мрежи от пето потомство (5G). Предвижда се те да одобрят решение за разширение на задачата на НАТО в Ирак.

" В Афганистан НАТО разполага с към 12 000 чиновници и по-нататъшни промени ще бъдат съобразени с изискванията на място ", уточни Столтенберг. Той прикани талибаните да понижат насилието, да пресечен връзките си с Ал Каида и с други терористи, да договарят добросъвестно. Генералният секретар означи, че неотдавна бе утвърдено финансирането до 2024 година за афганистанското държавно управление.

" Загрижен съм от последствията от решението на Турция да се въоръжи с съветските противоракетни системи С-400. Заявявал съм това неколкократно, в това число при визитите ми в Анкара. Тези системи са несъвместими с противовъздушната защита в НАТО. Подкрепям търсенето на решение, разисква се доставката на ракети " Пейтриът " (за Турция) или на френско-италиански системи ", уточни генералният секретар.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР