НАТО подчерта непоколебимия ангажимент на своите мироопазващи сили КФОР към

...
НАТО подчерта непоколебимия ангажимент на своите мироопазващи сили КФОР към
Коментари Харесай

НАТО: Мироопазващите сили в Косово са непоколебими

НАТО акцентира " непоколебимия " ангажимент на своите мироопазващи сили КФОР към отговорностите им в Косово в миг, когато напрежението се повишава, а натискът върху Сърбия се ускорява поради задържането на трима косовски служители на реда, съобщи Агенция Франс Прес.

" Ангажиментът на КФОР на НАТО към осъществяването на мандата му е хладнокръвен, както демонстрира неотдавнашното в допълнение разполагане на 500 военнослужещи ", съобщи говорителката на алианса Оана Лунджеску.

" Още един път подсещаме на всички страни за отговорностите им към КФОР... в това число спазването на административната гранична линия, процедурите за косовската полиция и съглашението от 2013 година за разполагане на косовските сили за сигурност на север ", написа тя в Туитър.

КФОР на НАТО набъбна до повече от 4000 военнослужещи, откакто преди две седмици в Косово беше изпратен батальон от 500 души подкрепление от Турция, след конфликтите с протестиращи етнически сърби в края на май, при които бяха ранени 30 от миротворците.

Допълнителен батальон на НАТО е в подготвеност да бъде изпратен в Косово при нужда.

Сърбия държи в ареста трима косовски служители на реда.

Косовското държавно управление назова това похищение и като " мярка за сигурност " забрани на всички сръбски камиони да влизат на територията на страната.

Ръководителят на външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел прикани президента на Сърбия Александър Вучич и премиера на Косово Албин Курти да се срещнат в Брюксел през идващите няколко дни, с цел да се договорят за способи за облекчение на обстановката. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР