НАТО отделя по-голямо внимание на Западните Балкани, отколкото през изминалите

...
НАТО отделя по-голямо внимание на Западните Балкани, отколкото през изминалите
Коментари Харесай

НАТО: Присъединяването на Македония към Алианса е 100% сигурно

НАТО отделя по-голямо внимание на Западните Балкани, в сравнение с през миналите години. По-важното в тази ситуация е, че политиката на " отворени порти " ще бъде приложена по отношение на Македония след разрешаването на разногласието за името с Гърция. Това съобщи Джеймс Апатурай, заместник-генерален секретар на Алианса по политически въпроси и политика на сигурност, съобщи БГНЕС.
В изявление той акцентира, че е 100% несъмнено, че Македония ще се причисли към НАТО с новото име „ Република Северна Македония “ .
„ Нашата политика е доста ясна: в случай че казусът с името бъде решен, можем да продължим напред с процеса на присъединение “, съобщи Апатурай.
Той напомни, че когато „ Преспанският контракт бъде изпълнен от двете страни, ще продължим с процеса на присъединение “. „ Този развой също лишава време, тъй че не знам по кое време ще завърши. Мисля, че междинното време през последните десетилетия е сред 12 и 18 месеца. Периодът е дълъг, не поради процедурите на Алианса - които са много бързи, а поради нужната ратификация в парламентите на страните членки на НАТО “, означи Апатурай.
Договорът от Преспа беше подписан на 17 юни от министър председателите на Гърция и Македония Алексис Ципрас и Зоран Заев. Той открива пътя пред Македония за участие в НАТО и започване на договаряния за присъединение към Европейски Съюз. Договорът планува смяна на името на Македония, която ще се споделя „ Република Северна Македония “. Парламентът в Скопие към този момент утвърди първата част от измененията в Конституцията, които са свързани със промяната на името на страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР