НАТО определи днес като пряко военно нападение действията на руските

...
НАТО определи днес като пряко военно нападение действията на руските
Коментари Харесай

НАТО: Русия извърши пряко военно нападение в Азовско море

НАТО дефинира през днешния ден като директно военно нахлуване дейностите на съветските военноморски сили в региона на Керченския проток и в Азовско море от последните часове, съобщи Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг заяви след изключително съвещание на комисията НАТО-Украйна, че това мнение е било подкрепено от всички съдружници. По неговите думи съдружниците приканват Русия неотложно да освободи арестуваните украински моряци и плавателни съдове. "Според НАТО няма опрощение за употребяваната от Русия военна мощ. Всички съдружници показаха цялостна си поддръжка за териториалната целокупност и суверенитета на Украйна ", добави той

Столтенберг прикани за успокоение и въздържаност, както и Русия да обезпечи категоричен достъп до украинските пристанища и свободно придвижване на украински плавателни съдове през пролива и в Азовско море. Лидерът на Алианса означи, че днешното съвещание бе свикано след диалога му тази заран по телефона с украинския президент Петро Порошенко. Той разясни, че Украйна има правото да изиска такова съвещание при положение на директна опасност за териториалната си целокупност, политическата самостоятелност или сигурността.

По думите на Столтенберг последните събития единствено напомнят, че от четири години Украйна е във война. Всички съдружници осъдиха агресивното съветско държание. "Москва би трябвало да спре поддръжката си за отцепническите военни групи. Наблюдаваме доста деликатно ситуацията, с цел да преценим с какво още можем да помогнем на Украйна ", уточни той.

Той дефинира вчерашните събития като доста съществени. Столтенберг уточни, че последните събития се вписват в продължаваща с години линия на държание на Москва и утежняват ситуацията.

НАТО поддържа търсенето на спокойно решение и слага неведнъж въпроса на съвещания на двустранния съвет с Русия, означи генералният секретар. Столтенберг заяви, че в телефонния диалог с Порошенко е получил уверения, че военното състояние в Украйна няма да навреди на работата на демократичните институции, нито ще засегне идните в страната президентски избори.

Столтенберг на следващия ден ще одобри ръководителя на украинския парламент Андрий Парубий.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР