НАТО няма планове да изпраща бойни части в Украйна. Това

...
НАТО няма планове да изпраща бойни части в Украйна. Това
Коментари Харесай

НАТО отрича за планове да изпраща войски в Украйна

НАТО няма проекти да изпраща бойни елементи в Украйна. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, представен от " Асошиейтед прес ".

Изказването му беше във връзка известия, че някои западни страни може да обмислят изпращането на войски в опустошената от войната страна.

Столтенберг уточни, че съдружниците от НАТО дават невиждана поддръжка на Украйна. " Правим това от 2014 година и го вършим още повече след пълномащабната инвазия. Но няма проекти за бойни елементи на НАТО на място в Украйна ", безапелационен бе той.

Като изключи опцията за военни дейности на НАТО, Столтенберг съобщи, че " това е война на експанзия от страна на Русия против Украйна, жестоко нарушаваща интернационалното право. Съгласно интернационалното право Украйна, несъмнено, има право на самозащита и ние имаме право да ги подкрепим в отстояването на това право ".

Преди визитата си в Париж през вчерашния ден, където високопоставени чиновници от над 20 страни разискаха разновидности за увеличение на помощта за Украйна, министър-председателят на Словакия Роберт Фицо означи, че някои страни обмислят дали да сключат двустранни съглашения за с цел да ѝ оказват помощ да се отблъсне съветската инвазия.
 Русия към НАТО: Украйна стартира войната, ние я довършваме
Русия към НАТО: Украйна стартира войната, ние я довършваме

След изказването на Съвета на НАТО - Украйна във връзка втората годишнина от войната

Фицо посочи, че държавното управление му не възнамерява да предложи изпращане на словашки бойци, само че не даде детайлности за това кои страни може да обмислят сходен ход нито какво ще вършат войските в Украйна.

Председателят на словашкия парламент Петер Пелегрини също съобщи, че Словакия няма да разполага войски в Украйна.

Чешкият министър председател Петр Фиала отхвърли коментар преди да замине за Париж, заявявайки, че водачите се срещат, с цел да обсъдят вероятните разновидности. Той обаче акцентира, че " Чехия сигурно не желае да изпраща свои бойци в Украйна ".

Полският министър председател Доналд Туск също съобщи пред " Ройтерс ", че разновидността с изпращане на войски не се преглежда от държавното управление.

" Убеден съм, че би трябвало да развием пътищата на поддръжка, по които поехме след експанзията на Русия ", съобщи Фиала на конференция дружно с Туск на среща в Прага през днешния ден.

" Вярвам, че не е належащо да започваме други способи ", уточни още Фиала и добави, че актуалният фокус е върху военната помощ, както и върху филантропичната и икономическата поддръжка.

На собствен ред Туск акцентира: " Полша не възнамерява да изпраща свои войски на територията на Украйна ".
 Макрон не изключва изпращането на войски в Украйна
Макрон не изключва изпращането на войски в Украйна

" Ние сме уверени, че провалянето на Русия е безусловно належащо за сигурността и стабилността в Европа ", сподели той на конференцията в Париж

" Смятам, че през днешния ден не би трябвало да спекулираме дали ще има условия, които да трансформират тази позиция ", съобщи той.

Френският президент Еманюел Макрон пък уточни, че изпращането на западни войски на място в Украйна поради продължаващата към този момент трета година инвазия на Русия.

НАТО като съюз дава на Украйна единствено несмъртоносна помощ и поддръжка като медицински консумативи, униформи и зимно съоръжение. Някои страни членки обаче изпращат също оръжия и муниции. Всяко решение за изпращане на войски ще изисква единомислеща поддръжка от всички страни членки на Алианса.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР