НАТО не може да си позволи страни членки паразити, заяви

...
НАТО не може да си позволи страни членки паразити, заяви
Коментари Харесай

Министърът на отбраната на САЩ критикува паразитите в НАТО

НАТО не може да си разреши страни членки " паразити ", съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Марк Еспър, представен от " Франс прес ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Така той отбрани фрапантното повишение на разноските за защита на страните от Алианса, за което упорства президентът Доналд Тръмп.

" Повечето страни считат Съединените щати за най-хубавия сътрудник за международната сигурност, освен поради превъзходството на нашето военно съоръжение и потенциал, само че и поради полезностите, които пазиме ", сподели шефът на Пентагона пред специалисти по националната сигурност в Съвета за външни връзки.

Министърът на защитата на Съединени американски щати акцентира, че " нашите съюзи не се основават на търговски преводи. Те са основани по-скоро на взаимното почитание, общите полезности и споделената воля да ги пазиме. "

Тогава президентът на Съвета за външни връзки, някогашният американски посланик Ричард Хаас, означи, че за някои страни от НАТО съюзът със Съединените щати от ден на ден се основава на преводи и че те от ден на ден се съмняват в желанието на Съединени американски щати да ги защитят при експанзия, в случай че не са платили задоволително. " За доста от нашите съдружници (отношенията) даже наподобяват подвластни " от изпълняването на американското искане да харчат 2 % от брутния си вътрешен артикул за защита, добави Хаас.

" Не мисля, че това е транзакция. Това е обвързване ", отвърна Еспър. Той напомни, че " Съединените щати отделят 3,5 % от Брутният вътрешен продукт, с цел да пазят (себе си), своите съдружници и сътрудници. Много страни отделят много по-малко от 1 % " от Брутният вътрешен продукт за своята защита.

" В продължение на години, десетки години, ние искахме от нашите европейски сътрудници да способстват повече за Алианса. Те не го направиха ", означи министърът на защитата на Съединени американски щати.

Шефът на Пентагона заключи, че Съединените щати не желаят прекомерно доста. " Всички страни би трябвало да способстват за своята защита. Не може да има паразити (в НАТО). Там не може да има понижения. Всички сме наранени ", акцентира той.

През 2014 година съдружниците се ангажираха разноските им за защита да доближат 2 % от Брутният вътрешен продукт през 2024 година Само девет страни от НАТО извършиха тази цел тази година, а Германия предизвести, че не може да я реализира " преди началото на 30-те години на 21-и век ", напомня " Франс прес ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР