НАТО на 71 години е постижение. То означава три неща:

...
НАТО на 71 години е постижение. То означава три неща:
Коментари Харесай

Доц. Момчил Дойчев: Доверието в НАТО винаги надделява

НАТО на 71 години е достижение. То значи три неща: мъдрост, доверие и вяра. Това съобщи в изявление за БГНЕС доцент доктор Момчил Дойчев, съпредседател на Атлантическия съвет на България.

Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението с него

БГНЕС: Кое е най-голямото достижение на НАТО 71 години след неговото учредяване?

Доц. Дойчев: НАТО на 71 години е достижение. То значи три неща: мъдрост, доверие и вяра.

Мъдростта е насъбраният през тези седем десетилетия опит от по-малки и по-големи провокации, рецесии и войни, в непрекъснато напрегнатата интернационална конюнктура. Тя прави Алианса кадърен и в най-тежки обстановки да взема най-подходящите решения и да отбрани ползите на всички свои членове – нещо, което никой от тях самичък не би могъл да реализира, в това число и изключително България. Този Алианс завоюва по допустимо най-умния и неусетен метод Студената война. Той мина сполучливо през няколко военни и политически рецесии. Днес нашият Алианс се включи без съмнение и без никакво закъснение в помощ на своите членове за справяне с пандемията посредством обезпечаване на бързи военнотранспортни коридори, с даване на огромни военнотранспортни самолети, с медицински доставки отвред до най-тежките зони на рецесията.

Успехът на НАТО като организация за групова защита се дължи и на доверието. Въпреки всички компликации, които естествено се появяват, когато разнообразни народи се събират в името на обща цел, за 71 години НАТО потвърди, че в него доверието постоянно е надделявало. То се корени в общите базисни полезности, които всички изповядваме. Защитата на свободата, човешките права и всички останали демократични полезности са залог за нашия триумф.

Трудности постоянно е имало и неизбежно ще има, само че задружната мъдрост и доверие оказват помощ неимоверно.

На трето място, 71 години мъдрост и доверие дават и основателна вяра, че ще продължим сполучливо да противодействаме на рисковете и заканите към нашата обща сигурност. Факт е, че като защитителен съюз непроменяемо оставаме привлекателен център и стратегическа цел за редица други страни. Това е доказателство, че доверието не е единствено вътрешно за организацията, само че и че доверието към нея е извънредно високо. То вдъхва у доста други страни вяра и предпочитание да станат членове на това огромно „ семейство “ и да споделят нашата обща сигурност и защита.

А това поддържа организацията млада, бдителна и адаптивна.

БГНЕС: Успява ли да отговори Алиансът на актуалните провокации, пред които е подложен?

Доц. Дойчев: Въпросът Ви значително е обвързван с предходния. Очевидно съумяваме. Но дано първо за миг да подчертавам върху това „ ние “, тъй като Алиансът сме държавите-членки, което за нас значи, че България, ние с вас, сме част от Алианса, а не сме просто безучастни странични наблюдаващи, които дискутират от любознание. Каквото алиансът прави – ние го вършим. Ако съумява, съумяваме ние, в случай че има компликации, те са и наши. Ние сме част от тима и сме „ в играта “, не сме фенове по трибуните.

Може би това ни насочва към едно от най-устойчивите провокации пред Алианса, което в никакъв случай не изчезва – това са в действителност вътрешните провокации във всяка обособена страна.

Естествена реакция на всички общества е, при зародили компликации да се затварят в себе си и да се изолират. Тук ще се върна още веднъж към мъдростта и доверието – те са онази мощ, с чиято помощ постоянно съумяваме да надделеем, дружно и рационално. Това е изключително скъпо качество на този съюз – способността му да се приспособява непрестанно и бързо, и в политическо отношение, и във военно-техническите аспекти, и дори във връзка с вътрешните си процедури и способи на работа.

Виждаме го даже и в днешната обстановка с помощта в отговор на рецесията с COVID-19, с развиването на процеса по разширение, с приемането на Република Северна Македония, с мисълта за бъдещето на Алианса, както и в процедурно отношение с немислимият до момента способ за съвещание на министрите на външните работи, осъществено по криптирана видеоконферентна връзка. По този метод НАТО неотложно сътвори опция политическите съвещания да са непрекъснати, навременни и ефикасни, без значение от компликациите на пандемията. Външните министри по най-експедитивния метод взеха решение и разпоредиха на военните задачата да координират нужната логистична помощ от страна на съюза и от обособените страни в битката против пандемията. В Алианса разполагаме с общ потенциал за стратегически въздушен транспорт, който сега се употребява за медицински доставки за Испания, Италия, Словакия и Румъния. В помощ на Република Северна Македония – пълновръстен член безусловно от оня ден – към този момент се задейства системата на НАТО за ръководство при рецесии. Със своята централна организация за доставки и поддръжка НАТО подкрепя построяването на военно-полева болница в Люксембург.

Едновременно с всичко това, НАТО продължава и построяването и укрепването на своя групов възпиращ и защитителен капацитет, според решенията, взети на последните срещи на върха.

БГНЕС: Какви са първите политически начинания, които би трябвало да се осъществят след приемането на Република Северна Македония като 30-ти член на НАТО?

Доц. Дойчев: НАТО е военно-политически съюз за обща защита. Съюз учреден на общи полезности, на доверие и взаимност. В тази рецесия през днешния ден, като Алианс първо би трябвало да помогнем за справяне с най-неотложното. И НАТО оказва тази поддръжка на Скопие в противодействието на пандемията.

Същевременно, Република Северна Македония ще би трябвало да бъде упорито насърчавана да взе участие в взаимни планове с другите съдружници и изключително със прилежащи съюзни страни. Така ще може да построява отбранителни качества, за които тя няма сили и потенциал да реализира сама. НАТО значи да бъдем дружно освен на бойното поле, а доста по-рано. Това е урок, който ние от България можем в детайли да споделим с нашите македонски другари.

Възможностите за оказване на поддръжка са големи, само че е въпрос на креативност и политическа смелост, самодейност и политическа воля. Например, България може при избрани условия да поеме защитата на въздушното пространство на Северна Македония. Можем да окажем забележителна помощ на Македония и в различен военно-политически сфери в духа на контракта за добросъседство.

Със сигурност има място и за взаимни поръчки и доставки за защитата, освен това и за такива от огромен мащаб, като да вземем за пример 3D радари. Необходимо е държавническо мислене, умеене и подготвеност.

Същевременно и Република Северна Македония би трябвало да поеме своята част от отговорността. Със сигурност ние бихме и помогнали да приспособява и заздрави способността на своя политически, административен и защитителен потенциал да работи в изискванията на груповата защита на НАТО. Опитът сочи, че това беше и продължава да бъде съществено предизвикателство за доста от страните от Централна и Източна Европа, тъй че то сигурно ще бъде затруднение, което ще би трябвало да се преодолее. Споделените поучения постоянно могат и би трябвало да бъдат употребявани в точния момент в името на крайната цел – бързо и дейно консолидиране в Съюза.

БГНЕС: Как, съгласно вас, ще наподобява Съюзът през идващите десетилетия?

Доц. Дойчев: НАТО е мощен и квалифициран за всевъзможни провокации. Не се съмняваме, че по този начин ще е и отсега нататък, каквито и провокации да се появят пред нас. Ще бъдем в подготвеност за предугаждане на проблемите и за незабавна реакция, когато те се появят.

Тези условия не се удовлетворяват нито просто, нито елементарно. Но седемдесет и една години НАТО въпреки всичко сполучливо го прави. Готовността за бъдещето не е еднократен акт, а непрекъсната акомодация и пригаждане, съгласно най-хубавата ни дарба да предвиждаме какво би трябвало да чакаме от бъдещето. Затова НАТО от време на време задейства собствен вътрешен развой за стратегическо преосмисляне, който да очертае бъдещето му за няколко десетилетия напред.

Буквално преди няколко дни генералният секретар Йенс Столтенберг разгласи основаването на група от 10 изтъкнати и одобрени специалисти, по този начин наречената група на мъдреците – хора с потвърдени познания, опит и житейска мъдрост, представители на разнообразни държави-членки. Съгласно политическите инструкции от държавите-членки, задачата на групата е да създаде рекомендации за бъдещото развиване на Алианса, за подсилване на неговото единение за засилени политическите съвещания и съгласуваност сред съдружниците и за укрепване на политическата роля на НАТО. Ето какъв Алианс желаеме да имаме.

Във всеки случаи рецесията със сегашната пандемия ще покаже, че НАТО може да се приспособява сполучливо. Вече има сигнали за това. Политическото единение сигурно ще бъде предизвиквано постоянно и настойчиво – имаме задоволително доказателства за това; само че доверието и мъдростта ще надделеят, тъкмо тъй като дружно, нациите придобиваме доста по-силна дарба да мислим дълготрайно.

В този смисъл, имам вяра, че евроатлантическата връзка сред Съединени американски щати и Европа ще се ускорява. Алиансът ще бъде от ден на ден интегриран във военно отношение. Съвместните планове сред съюзни страни за създаване и поддържане на общи качества, ще стават от ден на ден.

Трябва да отбележим, че по този въпрос в България има какво още да се направи. В това отношение актуалната рецесия е и опция за още по-силно обвързване на нашите отбранителни благоприятни условия в общата ни групова защита.

В актуалните условия военните качества на една страна са оскъдни спрямо мащабите на общата ни ангажираност да отговорим на новите провокации и закани. Цената, която би трябвало да платим за груповата си защита е оскъдна спрямо цената, която трябваше да плащаме за защита, в случай че бяхме оставени сами.

Затова НАТО ще продължи да бъде съюзът, в който България, дружно с всички наши съдружници, дружно ще противостои твърдо и ще бъде в положение да унищожи всеки възможен агресор, който и да е той и с каквито и военни благоприятни условия да разполага.

В този ред на мисли може да се допусна, че НАТО ще продължи да се разраства с нови сътрудници, искащи да бъдат част от нас в неговия Източен и Южен фланг. Може би това уголемение няма да е толкоз просто и бързо, само че имаме вяра, че то безусловно ще се случи.

При всеки случай освен България, само че и всички европейските страни, част от съюза ще би трябвало да бъдем доста по-активни в построяването на нови дейни взаимни военни качества – уреди, бази, подготвителни полигони, взаимно закупуване и поддръжка на другояче недостъпно-скъпи технологии и оръжейни системи. Защото единствено дружно ще успеем. /БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР