НАТО и Русия споделят мнението, че са необходими още срещи

...
НАТО и Русия споделят мнението, че са необходими още срещи
Коментари Харесай

НАТО и Русия запазват разногласията си за Украйна и европейската сигурност

НАТО и Русия споделят мнението, че са нужни още срещи по въпросите на европейската сигурност. Това заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг след днешното съвещание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел, съобщи Българска телеграфна агенция.

Готови сме да насрочим поредност срещи, в това число по въпроса с разполагането на ракети в Европа. Засега съветската страна не можа да удостовери прецизен график, разясни той.

По думите на Столтенберг на днешната среща съветските представители са повторили настояванията НАТО да спре да се уголемява и да изтегли войските си от източните страни от пакта. НАТО удостовери политиката на отворените порти и няма да се откаже от наличието на войските си по източния фланг, уточни генералният секретар.

Той изрази вяра в близко бъдеще договарянията да продължат, даже и да не бъде обновена активността на представителствата на Русия към алианса и на НАТО в Москва. Столтенберг счита, че заплахата от нов въоръжен конфликт в Европа към момента съществува, по тази причина е значимо диалозите да продължат. Според него, в случай че Русия още веднъж употребява мощ против Украйна, НАТО ще би трябвало да бъде в подготвеност да усили наличието си по източния фланг.

Украйна не основава опасност за Русия; днешната рецесия бе основана от Москва, а Киев има право на самоотбрана, уточни генералният секретар.

Той дефинира днешните диалози като открити, само че не и леки. По неговите думи към този момент НАТО и Русия регистрират обилни разлики по въпросите на европейската сигурност, чието превъзмогване няма да бъде елементарно. Столтенберг означи като позитивно развиване днешното съвещание и съобщи, че съдружниците няма да пожалят сили за реализиране на спокойно решение.

Разширяването на НАТО

Столтенберг сподели, че НАТО отхвърля да направи компромис по въпроса за приемането на някои страни, в това число Украйна, в алианса. Никога не сме приемали страна насила; подготвени сме на разговор, само че няма да се откажем от главните принципи; единни сме за правилото, че всяка страна има право да избира пътя пред себе си, добави той.

НАТО е защитителен алианс, безапелационен е генералният секретар на алианса. Той отхвърли концепцията за разширение на НАТО да е акт на експанзия. Разширяването на НАТО беше и остава крайъгълен камък за разпространяването на свободата и демокрацията в Европа ", означи Столтенберг.

Украйна и Грузия имат доста работа, с цел да изпълнят стандартите, нужни за участие в НАТО. Това съобщи първият заместник-държавен секретар на Съединени американски щати Уенди Шърман на конференция след завършилото на съвещанието, представена от ТАСС.

Не желая да приказвам за упоритостите на други страни, на какво разчитат, в каква времева рамка. Има развой за присъединение към НАТО, който е доста ясно заложен. Ние сме отворени за всички и без подозрение Украйна е една от тези страни, които желаят да станат членове (на алианса). И те минават през този развой, лишава известно време, би трябвало да се свърши доста работа, с цел да се подсигурява, че дават отговор на високите стандарти на НАТО. Същото е правилно, в случай че приказваме за Грузия, сподели Шърман.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР