НАТО формално даде в понеделник началото на международната военна част,

...
НАТО формално даде в понеделник началото на международната военна част,
Коментари Харесай

НАТО задейства международните сили в Румъния

НАТО официално даде в понеделник началото на интернационалната военна част, основана в Румъния, която е отговорът на алианса на анексирането и милитаризирането на Крим от Москва и засиленото съветско наличие в Черно море.

Решението бе взето през февруари като групово деяние в Югоизточна Европа, а началото съответствува със сесията на Парламентарната асамблея на НАТО в Букурещ.

" Ройтерс " разяснява по този мотив: " Румъния повече от година упорства за по-голямо военноморско наличие на алианса в Черно море, до момента в който прилежаща България е загрижена да не предизвика Русия. Турция поддържа единствено лимитирано натовско укрепване, обезпокоена да не бъдат нарушени интернационалните правила, ограничаващи мащаба на дейностите в Черно море. Анкара също по този начин омаловажава размаха на съветското милитаризиране на Крим, което съгласно НАТО включва разполагане на зенитни ракети и съоръжение за блокиране на връзки ".

Изнесеното наличие на алианса има три съставния елемент. Сухопътният е военна част почти с размера на бригада, т.е. към 3-4 хиляди души, ситуирана в Крайова, шестият по величина град на Румъния. Големината на западното и американското присъединяване ще бъде по-скоро алегорична. България в началото предложи да взе участие с до 400 души, които да упражняват с сътрудниците взаимни дейности. Румъния и Полша ще дават най-вече свои военни, Италия и Португалия постоянно ще упражняват с частта в Крайова, а Германия също ще разгласи детайлности за своето присъединяване.

Морският съставен елемент се състои в по-чести визити на натовски кораби в пристанищата на България и Румъния, повече образование, стандартни маневри и подготвеност за реагиране на съответни обстановки.

Военовъздушната част също бе планувана по-скоро като алегорична, само че бъдещето ѝ може да се окаже по-значимо защото Лондон в проява на уговорката си към сиурността на Европа и след Брекзит разгласи, че ще разположи през тази година 4 самолета " Тайфун " въз основата " Михаил Когълничану ". В момента изтребители от Канада патрулират в румънското небе, а италиански - в българското.

Москва твърди, че всичко това е единствено удостоверение, че НАТО я обкръжава и заплашва стабилността в Източна Европа. На процедура Русия е единствената черноморска страна, която не е обвързвана с НАТО - Турция, България и Румъния са членове, а Украйна и Грузия желаят да се причислят и имат стратегии са съдействие с алианса. В същото време Русия наподобява основава " буферна зона " с спора в Източна Украйна, откъсването с нейна помощ на проруските Абхазия и Южна Осетия от Грузия и продължаващото повече от четвърт век военно наличие в Приднестровието - проруски регион в Молдова.

" Целта ни е мир, а не война ", сподели пред натовските паррламентаристи румънският президент Клаус Йоханис. " Ние не сме опасност за Русия. Но ни би трябвало разговор от мощната позиция на защита и респектиране против възможни нападателни дейности. "

" С това изпращаме сигнал за решителността на НАТО ", съобщи в Букурещ и генералният сектретар Йенс Столтенберг, който по-късно в понеделник посети войските в Крайова. Той посочи, че алиансът към този момент разполага с 40-хилядна мощ за бързо реагиране при положение на спор.

Напоследък символичното наличие на задгранични партньорски военни елементи в Източна Европа се разяснява от НАТО като вид на западната поддръжка за Западен Берлин през 50-те години. Тогава английски, френски и американски сили в обкръжения от комунистическата Източна Германия град подсигуряваха, че руските войски няма да управляват цялата разграничена столица.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи още, че алиансът не желае " нова Студена война " с Русия макар опасенията на страните членки във връзка със скупчването на съветски войски по границата с НАТО, съобщи Асошиейтед прес. " Ние сме обезпокоени от... неналичието на бистрота (на Русия), когато става дума за военни учения ", уточни Столтенберг.

Той загатна руско-беларуската интервенция през септември, включваща хиляди бойци, танкове и самолети, която се състоя в Беларус, на източната граница на НАТО и показва бързината, с която съветската войска може да струпа войски по западните си граници.

Столтенберг обаче добави: " Русия е наш комшия... ние не желаеме да изолираме Русия. Не желаеме нова Студена война ". Той сподели, че 29-членният алианс е засилил въздушния патрул в Черно море " в отговор на нападателните дейности на Русия в Украйна ".

След решението на НАТО от февруари вашингтонският Център за интернационалните и стратегически проучвания разяснява: " Въпреки приемането в НАТО и Европейски Съюз България е считана за по-скромен състезател в защитата, тъй като военният ѝ капацитет се сви трагично през 90-те години, отделя 1.2% от Брутният вътрешен продукт за защита и политическият ѝ хайлайф резервира близки политически и бизнес връзки с Русия. Порад итова не е изненадващо, че има разногласия за глобите на Европейски Съюз против Русия, както и политически компликации, когато Съединени американски щати или НАТО търсят поддръжка да дейности, които се възприемат като антируски. Въпреки нежеланието на София да играе водеща роля в подсилването на натовското наличие в Черно море, България предложи да взе участие със стотици свои военни. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР