НАТО, Европейският съюз и САЩ приветстваха снощното гласуване на парламента

...
НАТО, Европейският съюз и САЩ приветстваха снощното гласуване на парламента
Коментари Харесай

НАТО, ЕС и САЩ приветстват Македония с ключовата крачка по пътя към Запада

НАТО, Европейският съюз и Съединени американски щати приветстваха снощното гласоподаване на Народното събрание на Македония като нова крачка към прекратяването на продължаващия от десетилетия спор за името с Гърция, която доближава дребната ни югозападна съседка по-близо до присъединението към влиятелните западни клубове , оповестява " Франс прес ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини приветстваха гласуването в Народното събрание в Скопие за започване на процеса по преименуване на страната на Северна Македония, което беше приветствано също по този начин и от Гърция.

 Македонският парламент утвърди новото име на страната
Македонският парламент утвърди новото име на страната

Гласувани са конституционни промени, допускащи смяната

" Правителството и политическите водачи би трябвало да доведат до край националните процедури по съглашението за името и да се възползват от тази историческа опция да вкарат страната в НАТО ", написа Столтенберг в " Туитър ".

" Сега чакаме националните процедури за използване на съглашението да продължат без никакви забавяния, с цел да се одобряват измененията в Конституцията ", се акцентира в взаимно изказване на Могерини и еврокомисарят по разширението Йоханес Хан.

Във Вашингтон, говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт също приветства решението на Народното събрание на Македония " да инициира нужните промени в конституцията ", нужни за осъществяване на съглашението с Гърция, което беше реализирано през лятото в Преспа.

 Румен Радев видя доближаване с Македония след историческото решение на Скопие
Румен Радев видя доближаване с Македония след историческото решение на Скопие

Важна стъпка в историческия път на Македония

Тя назова това " историческа опция за реализиране на непоклатимост, сигурност и разцвет в целия район ".

Сега в Скопие следва внасяне на промени в конституцията на Македония, с цел да бъде включено новото име Северна Македония в главния закон, след което ще бъде належащо още едно гласоподаване от Народното събрание, с цел да бъдат узаконени измененията .

Съгласно съглашението, което македонският министър председател Зоран Заев подписа с гръцкия си сътрудник Алексис Ципрас през юни, югозападната си съседка ще се преименува на Северна Македония. В подмяна Атина даде обещание да спре да блокира влизането ѝ в НАТО и Европейски Съюз.

Могерини и Хан обявиха, че гласуването на Народното събрание акцентира решимостта и смелостта на двете страни да решат дългогодишния си спор .

" Това е в действителност неповторима опция за уверено напредване на страната напред по пътя към Европейския съюз, както и за помиряване на района ", разясняват Могерини и Хан.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР