НАТО допусна поредица от грешки, които можеха да възпрат Владимир

...
НАТО допусна поредица от грешки, които можеха да възпрат Владимир
Коментари Харесай

Не можем да спасим Путин от унижението. Бившият секретар на НАТО се противопостави на Макрон

НАТО позволи поредност от неточности, които можеха да възпрат Владимир Путин от експанзията му против Украйна. Но тезата, че НАТО носи виновност за войната поради разширението си, е изцяло неправилна. А апелът на Еманюел Макрон за икономисване на унижението на Путин наподобява повтаряне на грешките. Такава е позицията на някогашния общоприет секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, който беседва с основния редактор на Foreign Policy.

" Ние не можем да спасим Путин от унижението. Цената на запазването на престижа на Путин ще бъде доста по-висока от директното проваляне на съветските войски в Украйна. Затова изводът ми е, че Украйна би трябвало да завоюва тази война - тъй като в случай че Путин успее в Украйна, той няма да се спре. Ще продължи в Молдова, Грузия и най-после ще притисне трите Прибалтийски републики. Затова украинците би трябвало да завоюват и те имат волята да се бият. Нашият дълг е да им предоставим средства за тази борба ", споделя той.

Расмусен не икономисва рецензиите си към държавните ръководители от НАТО за това, че са проявявали " прекално огромна доверчивост " по отношение на Русия през последните две десетилетия. Първата от тях се случва през 2008 година, когато страните анонсират, че са съгласни с възможното бъдещо участие на Грузия и Украйна, само че по този начин и не им дават съответен проект за деяние.

" Вътрешното разделяне в НАТО изпрати погрешен сигнал към Путин, който атакува Грузия няколко месеца по-късно ", споделя Расмусен, който по това време е министър председател на Дания и упорства двете страни да получат гаранции за желанията на алианса.

Втората неточност идва през 2014 година след анексирането на Крим от Русия, когато глобите против Москва се оказват слаби за обуздаването на следващата експанзия.

" Това накара Путин да реши, че би могъл надали не безнаказано да продължава да превзема територии със мощ... мисля, че всички би трябвало да си вземаме поука от уроците на историята. Политиката на успокояване на диктаторите не води към мир. Води към война и спор, тъй като тези хора почитат единствено езика на властта, силата и единството ", споделя той.

Андерс Фог Расмусен твърдо се опълчва на опитите на някои анализатори - в това число американски политолози - да трансферират виновността за войната в Украйна на НАТО поради " несъразмерното " разширение в някогашните руски зони на въздействие.

Той показва, че пактът не е провеждал целенасочена акция за увеличение на обсега си, а е дал отговор на терзанията на страните от някогашния източен блок за възможна военна опасност от постсъветска Русия.

" Това, което се случи, е, че тогавашните комунистически диктатури от Източна и Централна Европа аплайваха за участие в НАТО, с цел да получат гаранции за своята сигурност. Когато те извършиха нужните критерии, несъмнено, бяха поканени да се причислят в организацията на правилото на отворените порти. Вместо да упрекват НАТО за основаването на казуса, мисля, че хората би трябвало да се замислят за какво съседите на Русия - и преди, и в този момент - желаят участие в НАТО, с цел да получат гаранции за сигурността си. Естествено, повода е, че знаят каква е опасността от Русия. Има единствено една виновна страна за тази експанзия и това е Русия ", споделя той.

Расмусен разяснява, че като датски министър председател в никакъв случай не е вярвал, че може да се стигне до присъединение на Швеция и Финландия в НАТО - ход, с който двете страни се ангажираха три месеца след съветската война в Украйна.

" Надявах се разширението да стане, само че не го чаках. Защото познавам фундаменталното мислене в двете страни. Швеция, да вземем за пример, не взе участие в съюзи от близо 200 години. Финландия внимаваше извънредно доста да не предизвика Русия заради явни аргументи. Но явно офанзивата на Путин против Украйна промени трагично обстановката съвсем за една нощ ", споделя той.

Според него пречките, които Турция слага пред тяхното участие, не са непреодолими и са свързани по-скоро с връзките сред Анкара и Вашингтон, по-специално - договорката за доставка на изтребители F-35, която беше блокирана преди години поради решението на Ердоган да купува ПВО-системи от Русия.

Расмусен изключва всевъзможни спекулации за изпъждане на Турция от НАТО поради този проблем.

" Извън обстоятелството, че ние нямаме формален механизъм за премахване на членове от НАТО - стратегически би било огромна неточност да изолираме Турция. Така тя би се ориентирала още по-близо към Русия. А и мисля, че имаме потребност от Турция като мост сред Запада и Изтока. Не бива да забравяме и че Ердоган ще се яви на президентски избори през 2023 година, а акцията наподобява извънредно оспорвана. Той се пробва да затвърди позициите си, като демонстрира мускули пред Съединени американски щати и двете скандинавски страни ", споделя той.

Бившият общоприет секретар на НАТО разказва бъдещия международен ред като разделяне сред автокрациите към Китай и демокрациите към Съединени американски щати. Той приканва демократичния пакт да направи задоволително привлекателни стопански и отбранителни условия, с цел да може колебаещи се страни като Индия да създадат своя избор.

" Свободният свят съставлява 60% от световната стопанска система. Това е впечатляваща мощ. Ако сме единни, това ще сътвори избран почит във управляващите в Пекин ", споделя той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР