НАТО активира своите Сили за бързо реагиране, генералният секретар на

...
НАТО активира своите Сили за бързо реагиране, генералният секретар на
Коментари Харесай

„Плановете на Кремъл не свършват с Украйна“. НАТО активира Силите за бързо реагиране

НАТО задейства своите Сили за бързо реагиране, генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. До този миг тези сили не са били задействани за защита, а са употребени единствено за защита на Олимпийските игри в Атина и на изборите в Афганистан, както и за филантропична помощ след земетресение и вихър.

Силите за бързо реагиране са основани през 2003 година Активирането им в петък е за защита на натовска територия на фона на, осъществявана против Украйна.

Силите се състоят от многонационални елементи, способни да се разпрострат бързо по суша, въздух и море. Те могат да отбраняват единствено членове на НАТО, а Украйна не е измежду тях.

На 24 февруари 2022 година и разпростра широкомащабна война, нападайки страната на север от Беларус, на изток от Русия и на юг от анексирания Крим. Военни дейности се водят както в източната, по този начин и в западната част на страната, която преди съветската експанзия се смяташе за територия, към която Москва.

„ Плановете на Кремъл не свършват с Украйна “, сподели в петък вечерта Столтенберг. Той продължи: „ Русия изиска законово закрепени съглашения за това, че НАТО няма да се уголемява, [както и за това алиансът] да отстрани частите и инфраструктурата си от съюзническите страни, които се причислиха след 1997 година “

България е една от визираните страни. Тя стана член на НАТО през 2004 година

В петък страните от НАТО организираха виртуална среща на върха, на която бяха поканени и трима участници отвън алианса – представители на Европейски Съюз, Финландия и Швеция. „ Тази рецесия визира всички ни “, сподели Столтенберг.

По-рано Швеция и Финландия дадоха да се разбере, че обмислят въпроса за вероятното им участие в отбранителния съюз.

Столтенберг сподели, че светът ще държи виновни Русия и Беларус за това, което правят – „ Русия като агресор, а Беларус като помощник “.

Той добави, че откакто Русия упорства НАТО да дава по-малко помощ на сътрудниците си, алиансът би трябвало да направи тъкмо противоположното – да им даде повече помощ. Той изброи поименно „ страни като Грузия, Молдова и Босна и Херцеговина “.

Срещата на НАТО се организира на фона на възходящо неодобрение от обстоятелството, че Украйна е оставена да се бори сама с една от най-силните армии в света.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР