Габонската опозиция призовава военната хунта да върне властта обратно на цивилни

...
Натискът върху лидерите на преврата в Габон се засили да
Коментари Харесай

Натискът върху лидерите на преврата в Габон се засили да върнат властта на цивилно правителство в петък, два дни след като свалиха президента Али Бонго и обявиха свой собствен държавен глава.

Военни офицери завзеха властта в сряда, минути след съобщението, че Бонго си е осигурил трети мандат на избори.

Офицерите поставиха Бонго под домашен арест и назначиха генерал Брис Олигуи Нгуема като преходен лидер. Поглъщането сложи край на 56-годишното задържане на власт на семейство Бонго.

Превратът - осмият в Западна и Централна Африка за три години - привлече възторжени тълпи по улиците на столицата Либревил, но осъди от чужбина и у дома.

Централноафриканският регионален блок ECCAS призова партньорите, водени от ООН и Африканския съюз, да подкрепят бързото връщане към конституционния ред, се казва в изявление от 31 август след извънредна среща. Той каза, че ще се събере отново в понеделник.

Основната опозиционна група в Габон, Alternance 2023, която твърди, че е законният победител на съботните избори, призова международната общност в петък да насърчи хунтата да върне властта обратно на цивилните.

„Бяхме щастливи, че Али Бонго беше свален, но... се надяваме, че международната общност ще застане в полза на републиката и демократичния ред в Габон, като поиска от военните да върнат властта на цивилните“, Александра Панга, говорител на лидера на Alternance 2023 Алберт Ондо Оса, каза пред BBC.

Тя каза, че планът на хунтата да встъпи в длъжност Нгуема като държавен глава в понеделник е „абсурден“.

Репресии срещу обкръжението на Бонго 

Бонго беше избран през 2009 г., поемайки управлението от покойния си баща, който дойде на власт през 1967 г. Противниците казват, че семейството не е направило много, за да сподели петролното и минното богатство на Габон.

Години наред семейство Бонго живееше в луксозен дворец с изглед към Атлантическия океан. Те притежават скъпи коли и имоти във Франция и Съединените щати, често плащани в брой, според разследване от 2020 г. на Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), глобална мрежа от разследващи журналисти.

Военен преврат в Габон: Как семейство Бонго спечели богатство от петролните резерви на страната

Междувременно почти една трета от 2,3-милионното население на страната живее в бедност.

Военни лидери наредиха ареста на един от Бонго синове, Нуреддин Бонго Валентин и няколко членове на кабинета на Бонго рано в сряда по обвинения, вариращи от предполагаемо присвояване до трафик на наркотици.

Държавният телевизионен оператор Габон 24 каза в четвъртък, че от домовете са били конфискувани спортни чанти, пълни с пари, увити в найлон на различни длъжностни лица. Кадрите включват обиск в къщата на бившия директор на кабинета Иън Гислайн Нгулу.

Той каза на канала, че парите са част от изборния фонд на Бонго. Бонго Валентин стоеше до него. Не е ясно кога са заснети изображенията.

Адвокатите на съпругата на Бонго казаха в петък, че Бонго Валентин е бил затворен на неразкрито място и са загрижени за безопасността му.

Улиците на Либревил бяха спокойни в петък под силно присъствие на силите за сигурност. Разговорът се съсредоточи върху реакцията на хунтата.

„Имате нужда от политици, за да управлявате прехода, и преди всичко от държава“, каза пенсионираният жител на Либревил Тимоте Мутсинга.

„Очакваме много от това правителство и този преход, трансфер на властта към цивилните."

Пълно преброяване на гласовете

Не е ясно какво въздействие ще има натискът. Усилията за прекратяване на превратите в други страни се провалиха през последните години.

Поглъщането в Габон следва превратите в Гвинея, Чад и Нигер, плюс два в Мали и Буркина Фасо от 2020 г. насам. Поглъщанията заличиха демократичните придобивки в регион, където несигурността и широкоразпространената бедност отслабиха избраните правителства, тревожейки международните сили със застрашени стратегически интереси.

Белият дом заяви в петък, че преследва "жизнеспособни дипломатически решения" на ситуациите както в Габон, така и в Нигер, където превратът свали президента Мохамед Базум на 26 юли.

Alternance 2023 заяви, че иска пълно преброяване на гласовете от изборите във вторник, което според него ще покаже, че Ondo Ossa е спечелил. Избирателната комисия на Габон заяви след изборите, че Бонго е бил преизбран с 64% от гласовете, докато Ондо Оса е осигурил почти 31%. Преброяването на бюлетините беше извършено без независими наблюдатели на фона на прекъсване на интернет.

Панга каза, че опозицията се е надявала да получи покана от хунтата за обсъждане на плана за преход на централноафриканската държава, но каза, че все още не е получила нищо.

Хунтата е не е публикувал никакви планове за преход. Очаква се Нгуема да произнесе първата си реч в понеделник.

Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз призова в четвъртък за честни и прозрачни избори. Тя каза, че ще наложи санкции на лидерите на преврата, ако не възстановят конституционния ред.

Франция, бившият колониален владетел на Габон, и други западни сили осъдиха превземането.

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР