Натискът върху бизнеса за по-кратка работна седмица се увеличава [Shutterstock]

...
Натискът върху бизнеса за по-кратка работна седмица се увеличава [Shutterstock]
Коментари Харесай

Колко близо е 30-часовата работна седмица

Натискът върху бизнеса за по-кратка работна седмица се усилва

[Shutterstock] Още по тематиката
България има положителни условия за правене на бизнес, само че не може да привилича задгранични гении

Проучването Global Talent Competitiveness Index демонстрира кои страни са най-хубави в привличането и задържането на фрагменти в международен мащаб
11 фев 2018
Къде са хората

Почти половината компании в България не могат да порастват поради неналичието на работна ръка. В същото време в чужбина има 1.33 млн. българи. Има четири сюжета за развиване на българската стопанска система
2 фев 2018
Решенията: 200 млн. души капацитет, държавни жилища и 5 хиляди лева в брой

Какво мислят бизнесът и държавното управление като благоприятни условия за справяне с демографската рецесия на България
2 фев 2018
Колко огромен е казусът с неналичието на работна ръка в България

Това е все по-притеснителен фактор за голяма част от бизнеса, а измежду решенията са насърчаване на българите в чужбина да се завърнат и поощряване на имиграцията към България от близки страни
30 яну 2018
Германия е застрашена от всеобщи стачки в металургията и машиностроенето

По-високо възнаграждение и по-кратка работна седмица желаят служащите от 250 предприятия след години на ограничавания в промишлеността
29 яну 2018 През 2015 година в шведския град Гьотеборг стартира опит. За интервал от две години работното време на личния състав в заведение за грижа за възрастни хора е понижено от 40 на 30 часа седмично без смяна в заплащането. След края на втората година опитът завършва. Причината - с цел да бъде запълнена неналичието, в заведението са наети 17 спомагателни служащи, което коства на общината над 1 млн. евро. В дълготраен проект обаче картинката е по-различна. По-кратката работна седмица е довела до по-малко дни болнични, а продуктивността на чиновниците се е нараснала доста.

Освен позитивните резултати на шестчасовия работен ден за бизнеса работодателите би трябвало да вземат поради и изменящите се настроения измежду чиновниците, изключително измежду по-младото потомство. Прочувания демонстрират, че салдото сред персоналния живот и кариерата се трансформира във все по-голям фактор през годините, който бизнесът на фона на неналичието на работна ръка не може да продължи да подценява.

За и срещу

Въпреки че е преустановен, опитът в Гьотеборг демонстрира две неща. Първо - чиновниците в заведението за възрастни са взели близо 5% по-малко болнични по отношение на референтната група, както и по-малко неочакван отпуск. Второ - медицинските сестри са докладвали по-добро здравословно положение. В комбиниране двата фактора са довели до растеж на продуктивността - като 85% повече проведени събития за възрастните да вземем за пример. Наблюденията от Гьотеборг съответстват и с ново изследване на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР). Според неговите създатели продуктивността на чиновниците е най-висока при по-кратък работен ден.

За множеството предприятия шестчасовият работен ден се превежда в работа на две смени. Подобен ход може да понижи безработицата, само че, въпреки това, и заплащането на чиновниците. Според данни на Националната статистическа работа в Съединени американски щати 28% от работещите биха се отказали от дневното си възнаграждение против един ден по-малко на работа.

Сигналите за смяна идват с необикновен интензитет и от по-младите чиновници, изключително от милениъл поколението. Според отчет от 2016 година на консултантската компания Deloitte младите смятат, че единствената упоритост на бизнеса е облагата (54%), което води до по-ниска ангажираност с съответен шеф. Една трета от чиновниците в компании от Западна Европа считат да изоставен в идващите пет години, до момента в който при разрастващите се страни процентът е още по-висок. В същото проучване милениъл поколението слага салдото сред работата и персоналния живот пред напредъка в кариерата.

Дори бизнесът към момента да не е подготвен на промени, неналичието на работна ръка може да наклони везните в интерес на по-кратката работна седмица. За да се нареждат като атрактивни на пазара на труда, фирмите към този момент ползват редица политики за привличане на фрагменти, в това число опцията за работа от у дома и гъвкаво работно време. В България 40% от фирмите считат, че неналичието на служащи попречва растежа на бизнеса.

Служителите в дома за възрастни в Гьотеборг, както и учените, провели опита, са уверени, че две години са прекомерно къс интервал, с цел да бъде оценен дълготрайният резултат от сходна смяна. В центъра за услуги на Toyota покрай шведския град служащите са на 30-часова работна седмица от 15 години. Ръководството няма желание да трансформира това - облагата се е нараснала с 25%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР