Натискът над председателя на ВКС се засилваше след всеки негов

...
Натискът над председателя на ВКС се засилваше след всеки негов
Коментари Харесай

Призовката за Лозан Панов е до всички съдии

Натискът над ръководителя на Върховен касационен съд се засилваше след всеки негов опит за институционална реакция на корупционните кавги в правосъдната власт

© Георги Кожухаров Опитът на ръководения от Пламен Георгиев орган да призове за пояснение Панов е опасност за правосъдната самостоятелност.

Действията на КПКОНПИ удостоверяват наклонността за напън върху неуместни съдии Още по тематиката
Уверено вървим към автокрация

Като магистрати би трябвало да се борим без боязън и без да мълчим за върховенството на правото и неговия колапс
16 ное 2018
Реквием за мониторинга на Европейска комисия

Или какво следва от неговото предизвестено политическо ликвидиране
14 ное 2018
Европейска комисия най-сетне видя влошаващата се медийна среда в България

Според мониторинговия отчет натискът върху критикуващи властта пречи на промените
13 ное 2018
Антикорупционната комисия прикани ръководителя на Върховен касационен съд на разпит

Лозан Панов: Подобен метод жестоко нарушава конституционния принцип на разделяне на управляващите и правовата страна
12 ное 2018
Финалната офанзива против Лозан Панов

Тенденциозна данъчна инспекция против ръководителя на Върховен касационен съд може да стане причина за следствие против него
26 окт 2018
Какъвто и поклон към държавното управление на премиера Бойко Борисов да наподобява последният мониторингов отчет на Европейската комисия, в него са посочени значително рекомендации, които се регистрират като неизпълнени.

Една от тях е за потребността от изработването на процедура за без значение следствие на основния прокурор и ръководителите на Върховния административен и Върховния касационен съд. За нея Европейска комисия припомня повторно, а изработването на правила е зациклило в Министерството на правораздаването.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Всъщност рекомендацията има дълга история. Тя се появи за пръв път в самостоятелния одит на държавното обвиняване в България, направен от прокурори от страни в Европейски Съюз, и визираше само потребността от процедурата за основния прокурор. Препоръката беше основана на решението по делото в Европейския съд по правата на индивида " Колеви против България " (заведено от роднините на убития прокурор Николай Колев), че структурата на прокуратурата (единна и централизирана) не разрешава без значение следствие на основния прокурор, който се намира на върха на йерархията.

Българските управляващи обаче взеха решение да " разширят " обсега и да стартират да работят по правила за без значение следствие и против ръководителите на двете висши съдилища. Този метод мъчно може да бъде наименуван съответен, тъй като за разлика от основния прокурор ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд са първи измежду равни и не могат да въздействат на актовете на сътрудниците си. В последна сметка до сегашния миг такава процедура няма, само че упованията са тя да бъде препоръчана от правосъдното министерство до няколко месеца.

Главата на един арбитър

Не е ясно дали ръководещите ще изпълнят истинската рекомендация от самостоятелния одит - за основния прокурор, само че сигурно се готвят да покажат " резултати " с модифицираният й вид. Или най-малко този извод се постанова от последните развития от офанзивата против ръководителя на Върховен касационен съд Лозан Панов. В понеделник от пресцентъра на съда оповестиха, че е получена призовка от КПКОНПИ (Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество), адресирана до " ръководителя на Върховен касационен съд ". Той е поканен от дирекция " Противодействие на корупцията " на комисията да даде пояснение по отношение на водена в комисията инспекция.

Призоваването на Панов е обвързвано със почнала напролет данъчна проверка против него. Според данъчно-ревизионния акт, публикуван на 18 септември, той дължи 16 хиляди лева налог върху приходите си. Констатациите на данъчните, че е укривал приходи, се базират на преднамерено деформиране на обстоятелствата, събрани по време на инспекцията. " Подобен метод жестоко нарушава конституционния принцип на разделяне на управляващите и същността на правовата страна. Намирам, че няма правно съображение за явяването ми в постройката на КПКОНПИ на посочената дата ", се споделя в мнението на ръководителя на Върховен касационен съд до комисията.

Оттам дадоха отговор: " КПКОНПИ счита за недопустимо самоидентифицирането на един магистрат с цялата правосъдна власт и потреблението на институцията, която съставлява, като съображение да се сложи отвън закона. Разделението на управляващите значи невмешателство от една власт в работата на друга, а не недостижимост на представител на една от управляващите. "

Показателно е, че натискът над ръководителя на Върховен касационен съд се засилваше след всеки негов опит за институционална реакция на корупционните кавги в правосъдната власт. До тази пролет разправата с него преминаваше най-вече през офанзиви на медиите на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, които " подгряваха " обстановката за последвалата данъчна проверка, станала причина и за инспекцията на КПКОНПИ.

Атака за наставление

Встрани от персоналната кавга с ръководителя на Върховен касационен съд дейностите на антикорупционната комисия (чийто ръководител Пламен Георгиев от дълго време е в спор със съда) са и опасност за правосъдната самостоятелност. Представителите на КПКОНПИ като наказателен орган са длъжни да избегнат и най-слабото усещане, че преследват Панов като ръководител на съда, тъй като това би породило подозрение, че целият висш съд е следен. " Хем е погрешно, хем е смешно. Един тип политическият кръжец по ползи в правото и битката с корупцията реши да призове Върховния касационен съд... Нищо чудно неразбирането на обикновения институт на призоваването да цели и някое наложително довеждане, в което ръководителят е окован, а лоялен конпир му подвиква: " Вие сте безспорен нарушител ", разяснява пред " Капитал " Иван Брегов от Института за пазарна стопанска система.

Лозан Панов просто е най-високопоставеният магистрат, върху който има напън. В събота от най-голямата магистратска организация - Съюза на съдиите, излязоха със мнение, че е налице забележима наклонност за уязвяване независимостта на съда " посредством потребление на видимо законни средства, манипулиране на публичното мнение и всяване на боязън ". В позицията на съюза се напомнят и случаите от последните месеци на офанзиви против съда " във връзка практикуване на законни пълномощия, каквито да вземем за пример са отправеното преюдициално питане до Съда на Европейския съюз и искане до Конституционния съд; използване на правото на Европейски Съюз при отбрана на правата на уязвими лица и малцинствени групи; решение на каузи, по които представители на другите управляващи насаждат упования за избран резултат ".

Визирайки инспекцията против Панов, от ССБ разясняват също: " Създават се и подозрения, че при преднамерено практикуване на пълномощия от органи с репресивна власт се преследват нелегитимни цели, заплашване и обругаване на съдии, злепоставянето им в очите на хората и в последна сметка уронване престижа на съда. "

Точка на изкривяване

Атаките против съда не остават незабелязани и от Европейска комисия - те се загатват на няколко места в последния й отчет, като се припомня и отговорността на Висшия правосъден съвет да брани правосъдната самостоятелност. Това, което не написа в отчета, е, че офанзивите против Панов и съдиите са в синхрон с ползите на най-влиятелните в съвета - основният прокурор и болшинството членове, определени от парламентарната квота. Така се стига до парадокса, че тези, които би трябвало да бранят съдийската самостоятелност, се оказват най-голяма опасност за нея.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР