Натискът над журналисти в Източна и Централна Европа нараства. Това

...
Натискът над журналисти в Източна и Централна Европа нараства. Това
Коментари Харесай

Ройтерс: Нараства агресията към журналисти

Натискът над публицисти в Източна и Централна Европа нараства. Това се споделя в отчета на Института „ Ройтерс “ към Оксфордския университет.

„ Ройтерс ” разгласява отчет, в който е изработен обширен разбор на насилието над публицисти Централна и Източна Европа.

На 23 септември 2019 година издателят на „ Ню Йорк Таймс “ Артър Сулцбергер разгласява материал със заглавие „ Растящата опасност за публицистите по целия свят “. В него той предизвестява, че „ по целия свят тече безмилостна акция против публицистите, поради главната им роля да осведомят обществото ”. За да спрат публицистите да показват неуместни истини и да търсят отговорност от властта, от ден на ден държавни управления се подхващат очевидни, от време на време насилствени дейности да дискредитират работата им и да принудят да мълчат.

Думите му акцентират възходящата нужда от зоркост във връзка с положението на свободата на медиите в международен мащаб и смисъла на това да се даде опция на публицистите да приказват за напрежението, при който са принудени да работят.

Според годишния отчет за свободата на словото на „ Репортери без граници “, „ европейските публицисти са подложени на доста форми на напън, в това число възходяща антимедийна изразителност от страна на държавните управления. Нараства и експанзията към публицистите от страна на картелите на проведената престъпност в международен мащаб, а резултатът от това се усещат в Централна и Източна Европа.

В Европа – един от най-сигурните континенти по повод свободата на словото, през последните три години бяха убити трима публицисти: Дафне Каруана Галиция в Малта, Ян Куциак в Словакия и Виктория Маринова в България. И тримата алармираха за корупция и проведената престъпност в своите страни, твърди “Ройтерс ”.

Тези смъртни случаи станаха факт в конюнктура, при която доста публицисти бяха нападнати, подложени на насмешки и дискредитирани от политиците, медиите бяха финансово обвързани или отслабени, а правосъдните процеси се използваха за редовно възпрепятстване и преследването на самостоятелната публицистика.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР