Натискът на Републиканската партия в Камарата на представителите за започване на разследване за импийчмънт на Байдън се натъква на републиканския скептицизъм в Сената

...
Републиканците в Камарата на представителите не само се сблъскват със
Коментари Харесай

Републиканците в Камарата на представителите не само се сблъскват със съпротива от собствените си редици за импийчмънт на президента Джо Байдън, но също така получават хладен прием от друг ключов избирателен район: републиканците в Сената.

Притесненията, повдигнати от законодатели в Капитолия – кой ще бъде журито в процес за импийчмънт, ако се стигне дотам – добавя още един слой на опозицията на Републиканската партия и допълнително разкрива, че републиканците не са обединени в стремежа си за импийчмънт на Байдън.

Републиканците в Сената са нервни, че стремежът към импийчмънт може да има обратен ефект от политическа гледна точка и да даде тласък на Байдън – като същевременно отвлича вниманието от усилията им да представят президента като лишен от връзка с икономиката. Нещо повече, редица републиканци в Сената сравняват усилията за импийчмънт на Байдън с двата импийчмънта на тогавашния президент Доналд Тръмп, които те остро критикуваха, въпреки че ситуациите са значително различни.

А някои са дълбоко скептични, че републиканците в Камарата на представителите са събрали достатъчно доказателства, за да стартират процедура по импийчмънт на задграничните бизнес сделки на Хънтър Байдън – още по-малко да обвинят президента в извършване на тежки престъпления или нарушения спрямо тях.

„Имаме толкова много неща, върху които трябва да се съсредоточим“, каза сенатор Шели Мур Капито, републиканец от Западна Вирджиния, попитан за импийчмънт на Байдън. „Не виждам крещящи доказателства, които казват, че трябва да продължим напред, не го видях в случая Тръмп и гласувах против него. Не го виждам в този случай.”

Всъщност, въпреки че много сенатори казаха, че насърчават своите колеги републиканци в Камарата на представителите да продължат да разследват семейство Байдън, те подчертаха, че времето изтича и че доказателствата срещу президента все още не са достигнали прага, необходим за напредък.

„Не съм за преминаване през още едно проклето изпитание, за да бъда честен с вас“, каза сенатор Томи Тубервил, републиканец от Алабама, пред CNN.

Посочвайки, че изборната година наближава, Tuberville добави: „Не мисля, че имат достатъчно време да го направят.“

Той предупреди републиканците в Камарата: „По-добре да имате железен случай. Когато тръгнете след бивш президент или президент, вземете всичките си патици подред. Уверете се, че имате това, което трябва да имате. Не гадайте. Не просто хвърляйте кал.”

Сенаторът от Републиканската партия Кевин Крамър от Северна Дакота също не искаше републиканците да се движат твърде бързо.

„Те имат пълното право да го направят и имат всички доказателства, от които ще се нуждаят, за да започнат със сигурност разследване“, каза Крамър. „Това, което не искам да ги видя, е да бързат с решение за импийчмънт преди пълния процес.“

Сенатор Марко Рубио, консервативен републиканец от Флорида, предупреди републиканците в Камарата на представителите за опасностите от провеждането на импийчмънт.

Въпреки че Рубио призна, че разследването за импийчмънт може да бъде полезно за получаване на информация, която администрацията на Байдън е отказала да предаде, той добави: „Все още мисля, че това е опасен инструмент“.

Рубио каза пред CNN: „Това са извънредни мерки и нанасят дълбоки щети на страната. Ето защо имаме ограничения на мандатите, затова имаме вицепрезиденти и затова имаме избори. Но те са извънредна мярка, не трябва да бъдат рутинни.

Републиканското ръководство в Сената също се опитва да се дистанцира от усилията на Републиканската партия в Камарата на представителите. Камарата на представителите се връща на сесия тази седмица след шестседмична лятна ваканция, като много членове настояват да се придвижи напред с разследване за импийчмънт срещу президента – а председателят Кевин Маккарти сигнализира, че е готов да започне официално разследване. Въпросът е само последното разделение между републиканците в Камарата на представителите и Сената, които са дълбоко разделени относно разходите и отношението си към Украйна.

Не е необичайно за сенатори – които представляват цели щати, за разлика от някои от измамните райони в Камарата – да възприемат различни подходи към проблемите от своите колеги в Камарата. Но разногласието по отношение на импийчмънта може да подкопае усилията на долната камара да продължи, особено когато те работят, за да убедят онези, които се въздържат да се присъединят.

Лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл каза пред репортери през юли, че друга процедура по импийчмънт „не е добра за страната“, когато го попитаха за републиканците в Камарата на представителите, които се приближават към разследване за импийчмънт на Байдън.

„Казах преди две години, когато имахме не един, а два импийчмънта, че след като тръгнем по този път, това стимулира другата страна да направи същото“, каза Макконъл.

„Импийчмънтът трябва да бъде по-скоро рядък, отколкото обичаен“, каза той. „И затова не съм изненадан, че след като са били третирани по начина, по който са били, републиканците в Камарата на представителите на миналия Конгрес, започват да отварят възможността да го направят отново. И мисля, че това не е добре за страната да има повтарящи се проблеми с импийчмънта.“

Сенатор Джон Корнин, републиканецът от Тексас и член на ръководството на Републиканската партия, отказа да каже дали смята, че е добра идея Камарата да започне разследване за импийчмънт.

„Не мисля, че това е позицията на председателя Маккарти“, каза Корнин, попитан за личното му мнение относно потенциално разследване за импийчмънт. „Така че предполагам, че това няма да се случи, освен ако той не е на борда.“

Попитан отново, Корнин отстъпи.

„Не мисля, че Камарата особено се интересува какво мислят членовете на Сената“, каза той пред CNN. „Ако наистина го направят, тогава нашата отговорност започва. Но няма да спекулирам какво ще направят в крайна сметка. Знам, че има някои различия в мненията.

Попитан дали смята, че е политически рисковано да се търси импийчмънт, Корнин се обърна към други репортери и каза: „Някой друг?“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР