Натали Лоазо - фаворит на френския президент за лидер на

...
Натали Лоазо - фаворит на френския президент за лидер на
Коментари Харесай

Фаворитът на Макрон за лидер на либералите евродепутати се оттегли със скандал

Натали Лоазо - любимец на френския президент за водач на парламентарната група на либералите в Европейския парламент, се отдръпна от надпреварата за поста. Причината са изявления в белгийски и френски издания, в които са представени нейни скандални изявления по адрес на групата и водещи европейски политици.

Оттеглянето ѝ е удар по възможностите на френското държавно управление да ускори способността си да влияе на Европейския парламент. То съответствува и с терзания в центристката група " Обнови Европа ", само че и измежду социалисти и дясноцентристката ЕНП, че Макрон може да получи прекомерно огромно въздействие.

Белгийският Le Soir и френският Le Canard Enchaine оповестиха, че Лоазьо нарекла дългогодишния водач на АЛДЕ и някогашен белгийски министър председател Ги Верхофстад " остаряла гадина, натрупал прекалено много разочарования ", а водещият претендент на ЕНП за водач на еврокомисията Манфред Вебер - " ектоплазма ". Освен това французойката,която бе персонален избор на Макрон, декларирала, че има желание радикално за промени групата, която след майските избори е третата по величина в Европейския парламент.

Лоазо съобщи, че мненията ѝ от конфиденциална среща с публицисти в Брюксел не са представени тъкмо и че тя по-скоро би била сплотяваща, а не разделяща либералите мощ. След това тя афишира, че отдръпва кандидатурата си.

Служител в президентската администрация в Париж опита да омаловажи случилото се и съобщи, че упоритостите на президента за възобновяване на Европа въобще не са намалели. " Напротив, това е знак за единение. Ние се фокусираме върху други позиции, с цел да не създадем усещане, че сме сграбчили в ръцете си парламентарната група ", цитира думите му " Ройтерс ".

Сега за водач на " Обнови Европа " се състезават четирима, в това число Фредрик Федерли и холандката Софи инт Велд. Изборът би трябвало да бъде изработен на 19 юни, като французите в групата са 21 от 108 евродепутати.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР