Настройването на широката общественост спрямо цял един сектор от българската

...
Настройването на широката общественост спрямо цял един сектор от българската
Коментари Харесай

Търговските вериги: Безотговорно е да се настройват хората срещу цял сектор на икономиката

Настройването на необятната общност по отношение на цялостен един бранш от българската стопанска система - търговците на дребно с храни, не кореспондира с отговорно държание, ориентирано към въздържане на инфлационния напън. Това оповестиха в своя позиция от Сдружението за съвременна търговия, което сплотява някои от най-големите търговски вериги на българския пазар.

Позицията им идва, откакто по-рано през тази седмица служебното държавно управление разгласи, че държавните органи стартират всеобщи инспекции на цените на питателните артикули по магазините. Икономическият министър Никола Стоянов уточни в телевизионно изявление, че ще се вършат съпоставения сред облагите на тези вериги през последните месеци и за минали години, само че, по предварителни данни, при някои има свръх облаги.
 Започват всеобщи инспекции на цените на храните в магазините
Започват всеобщи инспекции на цените на храните в магазините

Двама министри увериха, че ще се постановат строги наказания при нужда

Колегата му с сектор " Земеделие " Явор Гечев също уточни, че повдигането на цените, което хората виждат в магазина, идва не толкоз от производителите, колкото от търговците. Подобен беше и коментарът на шефа на държавното дружество в млечния бранш " Ел Би Булгарикум " Николай Маринов, който съобщи, че общата надценка на питателните вериги доближава 80%.
 „ Ел Би Булгарикум “: Млечните артикули нарастват с до 80% от производителя до огромните търговски вериги
„ Ел Би Булгарикум “: Млечните артикули нарастват с до 80% от производителя до огромните търговски вериги

Държавата би трябвало да си влезе в ролята и да задейства всички механизми, счита шефът на компанията

" Апелираме да не се неглижират дългогодишни пропуски в ръководството на целия агросектор (вкл. систематизиране на субсидии), довели до незадоволително локално произвеждане, и по този начин лековато да се показва един комфортен провинен - комерсиалните вериги ", дават отговор от Сдружението за съвременна търговия. По думите им внушението, че бранш " Търговия " не основава добавена стойност " издава надълбоко недоумение на базови стопански процеси ".

Цитират и предизвестията на икономисти, че " всяко използване на непазарни подходи (таван на цени и други) би влошило конкуренцията, а това би довело до в допълнение покачване на цените ".

Те приканват да " не се подценява комплексът от фактори за ценообразуването - от световен дефицит на първични материали през по-дълги транспортни пътища за българския пазар спрямо Централна и Западна Европа, до последствия в международен мащаб от военния спор ".

Сдружението дава и данни за търговията с хранителни артикули у нас:
Реализира 3,5% от всички доходи на нефинансовите предприятия в страната през 2021 г. Добавената стойност в бранша доближава 1,6 милиарда лева, което съставлява 2,2% от добавената стойност на предприятията и 1,3% от добавена стойност в стопанската система. Чуждестранните вложения са на стойност 789 млн. евро или 2,8% от всички непознати капитали в страната до 2021 г. Заетите са над 80 000 души в цялата страна.
Организацията приканва да се оповестят съответните нарушавания на обособени компании у нас, в случай че бъдат открити такива, само че да ставаме очевидци на " обезличаването и дамгосването на търговията на дребно ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР