Настойчивостта на да блокира преговорите за присъединяване към Европейския съюз

...
Настойчивостта на да блокира преговорите за присъединяване към Европейския съюз
Коментари Харесай

Анализ от Гърция: Съперничеството София – Скопие и тревогите на НАТО

Настойчивостта на да блокира договарянията за присъединение към Европейския съюз със рискува да сътвори нова цепнатина в югоизточния фланг на НАТО. Две от страните-членки - Гърция и Турция, към този момент са надълбоко разграничени. Изглежда, че в този момент ще зародят исблъсъци сред още две страни поради двувековен спор на етническа основа, написа в собствен разбор за „ Kathimerini ” Ставрос Цимас.
И България, и Северна Македония са основни районни членове на Алианса. България поради ролята й на надзирател над Черно море и Южна Русия, а Северна Македония като буфер против по-нататъшната съветска агресия в сърцето на Балканите. И двете страни усещат доста мощно въздействието на американско-руския спор за въздействие.
 Защо България да блокира Северна Македония за участие в Европейски Съюз, откакто не го направи за НАТО? Защо България да блокира Северна Македония за участие в Европейски Съюз, откакто не го направи за НАТО?
Вето от страна на България против приемането на Република Северна Македония (РСМ) в Европейския съюз продължава да е прекомерно евентуално въп...
НАТО обаче наподобява смутен от съперничеството София-Скопие, смятайки го за европейски въпрос, който би трябвало да бъде решен от страните-членки на Европейски Съюз. Възраженията на България против присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз не произтичат от критериите за присъединение, като да вземем за пример нуждата от подсилване на демокрацията и битка с корупцията. Вместо това те се подхранват от исторически изказвания, които подклаждат национализма и в двете страни и в даден миг скоро ще окажат въздействие върху НАТО, в случай че тези разлики не бъдат позволени, счита анализаторът.
Антибългарските настроения в Северна Македония се ускоряват с благословията на политическото управление и медиите и позицията на Скопие към София става все по-агресивна. Показателен е отводът на настояването на София за присъединяване в въздушната полиция на НАТО в Северна Македония, както и отдръпването от плана за българската атомна електроцентрала Белене. Вместо това избра да поддържа плана за природен газ в северното пристанище на Гърция Александруполис.
Междувременно, България се готви за избори напролет, а политическата класа разчита главно на националистическите настроения, пробвайки се да оформи нов балкански дневен ред, въодушевен от Османската империя и огромните желания от XIX век, обвинявайки своите балкански братя в отклоняване от верния път, написа още в разбора.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР