Настояваме за спешно свикване на кризисния щаб по Енергетика към

...
Настояваме за спешно свикване на кризисния щаб по Енергетика към
Коментари Харесай

КНСБ: Настояваме за спешно свикване на Кризисния щаб по енергетика

Настояваме за незабавно привикване на спешния щаб по Енергетика към Министерския съвет и да се разиска кръг от незабавни ограничения за превъзмогване на финансовите проблеми по веригата на предпазване и доставка на природен газ и да не се допусне развиване на рецесията в границите на идващия зимен сезон. Това се споделя в позиция на КНСБ, оповестена на уеб страницата им , в поддръжка на настояването на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород (АТППГВ) за решение на проблемите на пазара на природен газ в България. То бе изразено в Отворено писмо до институциите от 31 януари тази година, с което се сигнализира за нужда от ограничения поради задаваща се в бранша рецесия, която ще засегне и бизнеса, и крайните консуматори.

Агенция " Фокус “ разгласява цялостния текст на позицията на КНСБ:

КНСБ с огромна паника следи задълбочаването на казуса с непълното обгръщане на потребителите на сила от системата за обезщетения у нас, а точно неналичието на финансова поддръжка за потребителите на природен газ. Това основава условия за обществено напрежение и неподходящо развиване на пазара в този сегмент. Припомняме, че битовите консуматори на природен газ бяха обезщетени за интервала януари –април 2022 година и упованията са за въвеждане на сходен механизъм и през тази година.

Изразените позиции в отвореното писмо на Асоциацията на търговците и производителите на природен газ и водород акцентират насъбраните проблеми, които произтичат от подхванатите стъпки, изразяващи се в това частни компании да извършват политически решения в отговор на условията на Европейската комисия за обезпечаване на запаси в националните газохранилища.

По-меката зима благоприятства пазарите на природен газ в Европа, само че слага в сериозно положение редица търговски участници, които съзнателно извършиха политическите решения на Екологичен потенциал, нагнетявайки природен газ в Чирен в интервал, в който цените на синьото гориво доближи рекордни равнища. Свидетели сме на това, че енергийни компании в Германия и Обединеното кралство банкрутираха предходната година заради извънредно високите цени на пазара и не би трябвало да се позволява такова развиване у нас. ПГХ Чирен е извънредно оборудване, част от националната сигурност на България. Асоциацията вярно излага своите опасения от това, че на процедура е блокирано и това може да докара до основни последствия за сигурността на преносната система в България и въобще до рецесия в бранша с невиждани до в този момент последствия.

Считаме за неотложно да се свика незабавно съвещание на спешния щаб по Енергетика към Министерския съвет и да се разиска кръг от незабавни ограничения за превъзмогване на финансовите проблеми по веригата на предпазване и доставка на природен газ и да не се допусне развиване на рецесията в границите на идващия зимен сезон.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР