Настояваме за ликвидирането на Държавната петролна компания час по-скоро. Това

...
Настояваме за ликвидирането на Държавната петролна компания час по-скоро. Това
Коментари Харесай

Румен Петков: Държавната петролна компания да се ликвидира час по-скоро

Настояваме за ликвидирането на Държавната петролна компания час по-скоро. Това сподели по време на конференция водачът на АБВ Румен Петков, представен от Агенция „ Фокус “. „ Готвим проектозакон за закриването на Държавната петролна компания. То беше разкрито с промени в Закона за Държавния запас и военновременните ресурси, където беше категорично структурирано. Там имаше текст, че в 3-месечен период от вписването на компанията би трябвало да подаде искане за издаване на лиценз за ръководство на данъчни хранилища до Агенция „ Митници “. 5 месеца са минали от регистрацията в Търговския указател, само че предприятието не е свършило работа за 5 пари. Невъзможността на Агенцията за Държавния запас и военновременните ресурси да прекрати дейностите по обновяването на запасите за изключителните обстановки явно е неразбираемо на управлението на петролната компания. Констатацията за липса на процесите по ръководство на стратегическите ресурси е повода ДПК да предлага решения с несъгласие с нормативната база принадлежи на Агенцията за Държавния запас и военновременните ресурси. Държавата е установила непросветеност на управлението на Държавната петролна компания. Констатациите в отговора на държавната организация въз основата на моя въпрос показва, че Държавната петролна компания не е осведомена с дейностите по възобновяване и запазване и не е наясно, че процесът по предаване на всички активи ще е дълготраен. Агенцията е установила безспорното некадърие и непросветеност на управлението на държавното дружество “, уточни Петков.

" На въпрос подхванати ли са дейности за прекачване собствеността на складовете, към днешна дата липсва съглашение, уреждащо реда, изискванията и периодите за предаване на базите. 5 месеца след вписване на Държавната петролна компания процесът не е почнал “, сподели още той.

" За Агенцията не е известно Държавната петролна компания да извършва съответни функционалности по Закона за Държавния запас и военновременните ресурси и Закона за запазване на петрол и нефтопродукти. 5 месеца след регистрацията на петролната компания нищо от това не е станало. Поради това с съображение Агенцията се безпокои, че бюджетът, който е изваден от Резерва и е трансфериран на Държавната петролна компания, в действителност отива единствено за заплати и голословни разходи и пречи на Резерва да извършва своите отговорности. В резултат на това, а за това е отговорно държавното управление на Борисов, на 7 януари е получено писмо от Министерство на енергетиката с приложено съобщение от Европейска комисия, с което Агенцията за Държавния запас и военновременните ресурси е известена, че е подхваната процедура по отношение на България за нарушавания на отговорностите, свързани със запазване ан петрол, нефтопродукти и военновременните ресурси “, съобщи Петков.

" От февруари България поддържа ресурси, обезпечаващи 77 вместо 90 дни, а 6 от недостигащите дни са по виновност на Държавния запас заради финансовите невъзможности на Агенцията да ги обезпечи, тъй като от нейния бюджет бяха трансферирани средства в Държавната петролна компания, която не прави нищо. Настояваме час по-скоро да бъдат направени гласуванията в Народното събрание за ликвидирането на Държавната петролна компания. Днес ще качим писмото на нашия уебсайт. 7 от недостигащите дни са по виновност на фирмите – вносителки “, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР