Настояваме президентът Румен Радев да се извини на българския народ

...
Настояваме президентът Румен Радев да се извини на българския народ
Коментари Харесай

НФСБ: Румен Радев да се извини на българите за унизяващото нацията поведение да говори в Президентството не на официалния български език, а на чужд

Настояваме президентът Румен Радев да се извини на българския народ за унизяващото нацията държание да приказва в Президентството не на формалния български език, а на непознат. Това се показва в позиция на Националния изпълнителен комитет на НФСБ във връзка диалога сред президента Румен Радев и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, извършен на 1 март в Президентството на британски език.

„ Ние, членовете на Националния изпълнителен комитет на НФСБ, показваме възмущението си от грубото тъпчене от президента на Република България Румен Радев на член 3 от Конституцията гласящ, че „ Официалният език в републиката е българския “, показват от НФСБ.

„ На 01 март 2019 година в Президентството на Република България президентът Радев беседва с генералния секретар на НАТО господин Йенс Столтенберг не на формалния български език, а на непознат език – британски. Унизително, цинично и надменно! Като, че ли българското Президентство е трапезария в централата на НАТО! ", декларират от НФСБ.

Според Националния изпълнителен комитет на НФСБ с държанието си президентът Радев нарушава освен член 3, само че и член 36, алинея 1 от Конституцията, който прокламира, че „ използването на българския език е право и обвързване на българските жители “.

„ Езикът на един народ отразява неговото сърце, разсъдък и дух тъй като езикът е единствената форма, посредством която се материализира човешката мисъл. Винаги и за всеки народ той е заветен. С държанието си президентът Радев унижи освен свещения език на Вазов, Ботев и Хайтов „ език заветен на нашите предци “, само че и целия български народ, който по Конституцията е предназначен да съставлява.

Унижи го за повторно, откакто позорно и гузно премълча назидателната тирада на Руския патриарх Кирил тъкмо преди една година ", показват още от НФСБ.

„ Българският президент Румен Радев освен пренебрегва посочените конституционни правила, само че не помни, че според член 92, алинея 1 съставлява освен себе си, само че и Република България в интернационалните връзки, а затова и всички български жители.

За нас, българските жители от НФСБ, е неприемливо да се нарушава Конституцията и тъкмо в навечерието на националния ни празник в българското президентство да се приказва на непознат език без значение какъв ", се споделя в позицията на партията.

„ Между другото господин Радев, на какъв език, бихте посрещнали президента на република Турция Реджеп Тайип Ердоган? ", запитаха от НФСБ.

„ Националният изпълнителен комитет на Политическа партия НФСБ упорства президентът Радев да се извини на българския народ за повторното неприлично и унизяващо нацията държание, поругало както свещения български език, по този начин и националното достолепие на всеки българин.

Съзнавайки, че юридически мъчно бихме обосновали задоволителна тежест на нарушаването, с цел да желаеме премахване от служба на президента за нарушаване на Конституцията по член 103 от главния ни закон, ние се обръщаме към главния пазител на законността в Прокуратурата, с искане да се произнесе по законосъобразността на дейностите на президента ", декларират от Националния изпълнителен комитет на Политическа партия НФСБ.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР