Настояваме да се запази възможността Летище Стара Загора да възстанови

...
Настояваме да се запази възможността Летище Стара Загора да възстанови
Коментари Харесай

БСП: Настояваме Летище Стара Загора да възстанови дейността си

„ Настояваме да се резервира опцията Летище Стара Загора да възвърне летищната си активност като гаранция за бъдещо мощно икономическо развиване на целия Старозагорски район “. Това се споделя в Позиция на Общински съвет на Българска социалистическа партия в Стара Загора. Поводът е настоящата тематика за Летището през последните дни. Позицията е послание към всички жители на Стара Загора и региона. Социалистите упорстват страната в лицето на Министерството на стопанската система и кметът на общината Живко Тодоров  да показват информация за подхванатите досега дейности във връзка с Летището. Решението за бъдещето му би трябвало да бъде взето с дейното присъединяване на старозагорци, в това число и посредством допитване.

Позицията е изпратена до министъра на стопанската система, регионалния шеф, кмета на общината, изпълнителния шеф на „ Държавната консолидационна компания “ ЕАД и до медиите.

 

Ето и цялостния текст на Позицията:

Уважаеми старозагорци,

Уважаеми дами и господа,

 

През последните дни тематиката за Летище Стара Загора и неговото бъдеще още веднъж е настояща. Обезпокоени сме от неналичието на точна информация за желанията на ръководещите по отношение на този стратегически значим за общината и района обект.

Позицията на страната и локалната власт в лицето на ГЕРБ по тематиката се мени непрекъснато. В програмата си за ръководство за мандат 2015–2019 година кметът Живко Тодоров даде обещание „ Бъдеще за Летище Стара Загора ”, а по разнообразни мотиви е заявявал, че е един от най-големите последователи на концепцията то да се трансформира в интернационален карго център. ГЕРБ оповестиха летището като един от целите за развиване на района, към което има интерес от вложители и активността му може да бъде обновена на база на публично-частното партньорство.

 

Миналата година министърът на стопанската система господин Емил Караниколов заяви, че се приготвя план за логистичен хъб сред Европа и Азия, комбиниран с потребление на пистата на Летище Стара Загора. Независимо от поредицата изказвания, този обявяван неведнъж като приоритет за ГЕРБ план, остана единствено гръмки думи и голи обещания към старозагорци.

 

В навечерието на Местните избори на ход са нови обещания от регионалната администрация и кмета на Стара Загора - 2 хиляди декара от летището да бъдат присъединени към Индустриална зона „ Загоре ”. Това на процедура значи очистване на опцията Летище Стара Загора в миналото да проработи още веднъж като летище. Унищожаването му може да се квалифицира като незаконно действие и разрушение на капацитета на Стара Загора за бъдещи вложения и икономическо развиване.

 

Летище Стара Загора, дружно с Автомагистрала „ Тракия “ и ЖП инфраструктурата, са самобитен портал на останалия свят към Стара Загора. Във връзка с огромните потоци от товари, идващи от изток, Европа се нуждае от най-малко пет нови карго летища, които да бъдат издигнати в източната й част. България има всички шансове едно от тях да бъде на нейна територия, а Стара Загора е измежду най-подходящите градове в страната поради географското си състояние и транспортни връзки.

 

Убедени сме, че бъдещето икономическо развиване на Стара Загора е обвързвано със съществуването на съвременно карго летище, което, с изключение на с работните места, ще бъде и мощен тласък за вложения и стопански прогрес на целия район и България. Затова е значимо да го запазим.

 

Стратегическият интерес е освен български, само че и европейски.

Решенията през днешния ден са факторите за смяна на нашия живот в бъдеще!

Позицията на Българска социалистическа партия в Стара Загора е поредна и ясна – ние сме за опазване на летището като такова, без значение под чие ръководство ще бъде.

 

Обявяваме се и за развиване на Индустриалната зона. Но от години сигнализираме, че общината закъсня, пропилявайки време в три мандата, Стара Загора да има построена индустриална зона, в която да работят предприятия на крупни индустриални вложители.

 

Категорично настояваме замисленото разширение на Индустриална зона „ Загоре “ да се случи в най-кратки периоди, само че това да не става за сметка на Летище Стара Загора. Летището би трябвало безусловно да бъде непокътнато като такова даже и в близко бъдеще да не е допустимо възобновяване на летищната му активност.

 

Тази позиция се споделя и от бизнеса, и от експерти и специалисти, и най-много от жителите на Стара Загора. Всякакви други решения, водещи до ликвидацията на летището, значат отвод на ръководещите да мислят и работят стратегически.

Настояваме страната в лицето на Министерството на стопанската система и кметът на общината да показват информация за подхванатите досега дейности във връзка с Летище Стара Загора.

 

Решението за бъдещето на Летище Стара Загора би трябвало да бъде взето с дейното присъединяване на старозагорци, в това число и посредством допитване.

 

Настояваме да се резервира опцията Летище Стара Загора да възвърне летищната си активност като гаранция за бъдещо мощно икономическо развиване на целия Старозагорски район.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР