Настоятелно призоваваме българските власти на всички нива да оставят медиите

...
Настоятелно призоваваме българските власти на всички нива да оставят медиите
Коментари Харесай

Европейската федерация на журналистите: България да гарантира свободата на медиите, поисканата от ВСС ”толерантност” към Иван Гешев е заплаха

Настоятелно призоваваме българските управляващи на всички равнища да оставят медиите да разгласяват свободно за протичащото се в народен мащаб, да обезпечат основата за медийния плурализъм, да лимитират концентрацията на медиите и да спрат да се прицелват в публицисти.
Това декларира генералният секретар на Европейската федерация на публицистите (European Federation of Journalists - EFJ) Антъни Беллангер.

EFJ е най-голямата организация на публицисти в Европа, представляваща над 320 000 публицисти в 72 журналистически организации в 45 страни. Организацията е приет от Европейския съюз и Съвета на Европа за представителния глас на публицистите в Европа и е член на Изпълнителния комитет на Европейската конфедерация на профсъюзите. Седалището на EFJ е в Брюксел, Белгия.

В обявата на уеб страницата на организацията се споделя още, че България ще избере нов основен прокурор тази есен, а поредност от изказвания на обществени персони против пресата са провокирали опасенията на публицистите по отношение на процеса. Европейската журналистическа организация се причислява към своите сътрудници от Съюза на българския публицист, като приканва за по-добра отбрана на правата на публицистите и медиите.

Ето какво още се показва в обявата на EFJ:

„ Нов основен прокурор ще бъде определен в България на 24 октомври. Единственото лице, номинирано като претендент за длъжността, е актуалният заместник-главен прокурор Иван Гешев, който изрази възражението си против разделянето на управляващите в България.

Съюза на българските публицисти оповестява, че Гешев неведнъж е бил в центъра на вниманието на обществеността и медиите със своите предходни дейности, както и че е подложен на критика от множеството от тях за активността си и изказванията му по значими случаи.

След рецензиите на медиите във връзка с кандидатурата си, Гешев персонално реагира остро на 5 август, като разгласи, че на „ персоналните офанзиви “ ще се отговори „ по всевъзможен начин, планувани в закона “.

На 7 август прокурорският съвет на Висшия правосъден съвет излезе с изказване, с което изиска от медиите да проведат обществен спор по отношение на избора на нов основен прокурор „ добросъвестно “ и с повече „ приемливост и отговорност “.

Българските медии схващат тези изказвания като закани против пресата, оповестява Съюза на българските публицисти. В изказване, оповестено на 8 август, управителният съвет на Съюз на българските журналисти съобщи: „ Много притеснителен сигнал за демократичното развиване е, че прокурорите нарушават свободата на изложение, като насочват медиите по какъв начин да отразяват събитията и като насаждат на публиката липса на приемливост и отчетност в журналистическата работа. За тях е изцяло недопустимо да възприемат подобен метод и отношение към сериозната публицистика, изключително от някои професионални кръгове и лица, чието обвързване е да бъдат „ кучета-пазачи “ на свободата на изложение, защитавайки гражданските права и свободи. “

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР