Настоящият заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за надзора

...
Настоящият заместник-председател на Комисията за финансов надзор, отговарящ за надзора
Коментари Харесай

Един кандидат за председател на КФН

Настоящият заместник-председател на Комисията за финансов контрол, отговарящ за надзора над капиталовата активност, Бойко Атанасов е единственият номиниран за поста ръководител на Комисията, който бе овакантен, откакто Карина Караиванова подаде оставка, с цел да отиде на работа в Европейска банка за възстановяване и развитие.

Кандидатурата на Атанасов бе издигната от депутати от " Атака ". На 13 март той бе изслушан от парламентарната комисия по бюджет и финанси, пред която номинираният за ръководител показа визията си за развиване на КФН. Въпроси към него от представители на браншови организации и на сдружения с нестопанска цел нямаше. Представителите на Българска социалистическа партия пък, по ясни за всички аргументи, не участваха на съвещанието на комисията. Така че чуването, което бе предавано непосредствено по Българска национална телевизия, мина в спокойна и даже отзивчива атмосфера.

Самият Атанасов съобщи, че счита да развива КФН като регулаторен орган в шест съществени насоки. " Едната от тях е ръководство на позиционирането и репутацията на Комисията като постоянен, справедлив и самостоятелен регулаторен орган в обществото като цяло, както и в областта на активността на всяко едно от трите й ръководства. Това ще става посредством провеждането на информационни акции и основаване на среда за деен разговор с поднадзорните лица, бизнеса и жителите за запознаване с работата на Комисията и опциите за нейното рационализиране. Основният акцент ще е оптималната бистрота на дейностите на КФН посредством даване на подробна, точна и навременна информация.

Важна част за развиването на българския финансов, осигурителен и застрахователен пазар е дейната връзка с бизнеса. Целта е комисията да се отвори оптимално към бизнеса, с цел да има пряк взор към проблемите му и упованията му по отношение на КФН и мнението му за подготвяната нормативна база.

Изключително значим миг в работата на КФН за мен ще е идентифицирането на евентуално недобри или неприятни практики.

Смятам, че имаме опция да осведомяваме хората в България за качеството на предоставяните услуги и артикули на застрахователния, капиталовия и пенсионноосигурителния пазар, презентира Атанасов и съобщи своята увереност, че би трябвало да се реализира предварителна защита посредством дейна регулация, а не да се реагира едвам когато настъпят спешни обстановки.

Друга значима тенденция в неговата бъдеща работа като ръководител на КФН, в случай че бъде определен на тази служба, ще е " активизиране на всички вероятни ограничения и механизми за основаване на предвидима регулаторна активност и превантивния надзор. Основният акцент ще бъде подложен върху развиването на рисковобазирания контрол и на надзора на консолидирана основа, когато става дума за групи от финансови институции ".

Кандидатът за ръководител на КФН съобщи, че придава огромно значение на обезпечаването на стабилността на застрахователния бранш. Той счита, че от основна значимост е българските застрахователи да поддържат съответно равнище на запасите и да извършват прецизно условията за кредитоспособност, залегнали в Кодекса за застраховането.

" Сериозно предизвикателство е правенето в кратковременен проект на нов закон за сдруженията със специфична капиталова цел, който да бъде съгласуван с европейското право в региона на секюритизациите ", сподели Атанасов. Той разгласи, че в тази област следва КФН да бъде натоварена с нови надзорни задължения.

Бойко Атанасов счита, че една от задачите ще бъде и нараснала ангажираност към отбраната на ползите на застрахованите и обезпечените лица. " Тук включвам превъзмогване на последствията от банкрута на кипърския осигурител " Олимпик ", мониторинга над Националното бюро на българските застрахователи и укрепване на компенсационните механизми в българската застрахователна система ", изясни номинираният за ръководител на КФН.

Председателят на комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова съобщи, че познава Бойко Атанасов още като сътрудник от данъчната служби, където двамата са работили и ще гласоподават с две ръце за него. Ще напомним, че по-голямата част от кариерата на Атанасов е минала в структурите на Националната организация по приходите, където той последователно се издига в йерархията, с цел да бъде назначен през 2013-та, по време на служебното държавно управление на Марин Райков, за изпълнителен шеф на Национална агенция за приходите. Четири години по-късно - през 2017-та за няколко месеца е заместник-министър на финансите, а по-късно е определен за заместник-председател на КФН. След подаването на оставката на Карина Караиванова като ръководител на КФН, той е краткотрайно изпълняващ тази служба, като я съвместява с уговорките си на заместник-председател, отговарящ за надзора над капиталовите сдружения.

Менда Стоянова разгласи, че в петък, 15 март 2018 година Народното събрание ще гласоподава кандидатурата на Атанасов за ръководител на КФН. След като бъде определен, тoй щe тpябвa дa излъчи и ĸaндидaт зa пoзициятa, ĸoятo ceгa зaeмa - зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл нa KФH, oтгoвapящ зa инвecтициoннитe пocpeдници. Кaтo нaй-вepoятнa нoминaция зa шeф нa зacтpaxoвaтeлния нaдзop ce cпpягa Bлaдимиp Caвoв. Eвeнтyaлнoтo мy избиpaнe нa тaзи пoзиция oбaчe oвaĸaнтявa мяcтoтo нa члeн нa KФH, нa ĸoeтo ceгa Caвoв e избpaн. Taĸa чe пpи пoдoбнa ĸoмбинaция и зa тaзи пoзиция щe тpябвa дa ce тъpcи чoвeĸ. Щo ce oтнacя дo длъжнocттa зaмecтниĸ-пpeдceдaтeл, oтгoвapящ зa инвecтициoннитe пocpeдници, която ще остане свободна след избора на Бoйĸo Aтaнacoв зa пpeдceдaтeл нa KФH, тaзи пoзиция нaй-вepoятнo щe бъдe пpeдлoжeнa нa Hиĸoлaй Πoпoв, ĸoйтo в пepиoдa 2012-2014 гoдинa вeчe e бил нa тoзи пocт, нo ce oтeгли oт нeгo пpeди мaндaтa мy дa пpиĸлючи.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР