Настоящият треньор на Спартак 1918 Енгибар Енгибаров впечатлил Свен-Горан Ериксон

...
Настоящият треньор на Спартак 1918 Енгибар Енгибаров впечатлил Свен-Горан Ериксон
Коментари Харесай

Енгибаров впечатлил Свен-Горан Ериксон с една тренировка и се видял с Диего Марадона

Настоящият треньор на Спартак 1918 Енгибар Енгибаров впечатлил Свен-Горан Ериксон единствено с една подготовка. Това се е случило в Дубай през 2013-та година.

Енги бил показан на популярния швед, който по това време бил механически шеф и държал цялата спортно-техническа власт в Ал Насър.

„ Г-н Ериксон поговори с мен и ми сподели да проведа една подготовка с юношите. На идващия ден следи по какъв начин повеждам заниманието и след него ми заяви, че ще ме потърсят. За моя наслада, това в действителност се случи след дни и ме назначиха за треньор на 15-годишните в Ал Насър ”, съобщи за „ Народно дело Седмицата ” Енгибаров.



За негово страдание, обаче той е имал малшанс да работи с Ериксон единствено 20 дни, защото шведският експерт отпътувал за Китай, с цел да поеме Гуанджоу Фули.

„ Макар, че имам малко усещания от господин Ериксон, бих го определил като неповторим и доста непретенциозен за известността си човек. Излизали сме дружно на вечери, които клубът организираше, общували сме и за мен това постоянно ще са приятни мемоари ”, добави Енги.

 

Едно от нещата, за които Ериксон попитал Енги, е какво вършат Мартин Петров и Валери Божинов. Както е известно, Свен бе треньор на двамата в Манчестър сити. Освен там, Ериксон е водил Гьотеборг, Бенфика, Рома, Фиорентина, Сампдория, Лацио, Лестър и три китайски клуба, бил е също народен селекционер на Англия, Мексико и Кот д Ивоар. Ставал е първенец и притежател на национални купи в Швеция, Португалия и Италия, печелил е купата на УЕФА и един път е стигал с Бенфика до край за КЕШ.

Един от другите приятни мемоари, които Енги пази от Дубай, е обвързван с великия Диего Марадона. „ Той работеше към футболния съюз на Дубай и посещаваше клубовете, с цел да разпространява футбола. Дойде също и на нашата база. Представиха го персонално на всеки един треньор в Ал Насър и футболистите, и аз имах достойнството да се здрависвам с него ”, разкри Енгибар.



Енгибар Енгибаров остава в Ал Насър два сезона – в интервала 2013/2015, през които с изключение на юношите до 15 години, е ментор и на тези до 17.

„ В Ал Насър имаше висок професионализъм, забележителна клубна философия и дисциплинираност. Всеки ден да вземем за пример треньорите в школата са длъжни да срещнат със своя проект за подготовка спортния шеф. По мое време той беше някогашният футболист на Бенфика Руи Агуаш, който бе доведен от господин Ериксон. Два часа преди занятие всеки треньор обсъждаше с Руи каква ще е тренировката. Ако имаше забележки, се правеха корекции, в противоположен случай се продължаваше по начертания проект. Всяко занятие се записва на диск и той остава в клуба, тъй че даже в този момент да се върна там, ще мога да видя какви тренировки съм провеждал всеки ден ”, споделя още Енги.



Последният Енгибаров разкри също, че всички тимове в детско-юношеската школа наложително играели по скица 4-3-3, която се употребила и от мъжете. Веднъж, обаче варненецът решил да наруши правилото и си навлякъл неприятности.



„ С 15-годишните на Ал Насър имахме значимо посещение на първенеца Ал Аин и в случай че го бяхме спечелили, щяхме да се класираме за финалите на държавното състезание. Съобразявайки се със мощните страни на съперника и метода му на игра, реших, че с клубната скица надали ще стигнем до победа. Затова заложих на по-дефанзивен футбол и контраатаки, защото имахме доста бърз нападател. В последна сметка с негов гол победихме с 1:0 и се класирахме за финалите. Бях доста благополучен, само че незабавно откакто се завърнахме на клубната база, шефовете ме привикаха и ми четоха един час и половина конско за какво съм трансформирал одобрената скица... ”, връща се обратно във времето Енгибаров.



Недко Петров

На фотосите:

Енгибар Енгибаров пред трофеите в клубния музей на Ал Насър.

В треньорската стая.

Марадона в клуба на варненеца.

По време на подготовка.

С премия сред двама от шефовете.

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР