Настоящият сезон в Първа професионална футболна лига на България е

...
Настоящият сезон в Първа професионална футболна лига на България е
Коментари Харесай

Дунав трябва да се бори за оцеляване, след това да мисли за бъдещето

Настоящият сезон в Първа професионална футболна лига на България е следващият сложен за тима на Дунав. През миналата акция те още веднъж имаха усложнения и трябваше да се борят за мястото си в елита. Сезон 2018/2019 още веднъж се стече по този метод и Дунав ще би трябвало да заслужи елитния си статут. Това би трябвало да бъде и единствената цел в остатъка от акцията, тъй като в противоположен случай нещата за “драконите " могат да се развият в много неприятна посока. В идващите редове ще проучваме представянето на тима до този миг, упованията за пролетния дял от шампионата и последствията от вероятно изпадане.

Показателите до този миг

Есенния дял от шампионата на Първа лига ни предложи 20 кръга, в които Дунав завоюва едвам 15 точки. Когато извоюваните точки са по-малко от броя на изиграните мачове, тогава е ясно, че има проблеми. Със своя актив русенци се подреждат на 12 позиция от 14 тима, като са на 1 точка от предпоследния и на цели 5 от тима пред тях в класирането. За момента Верея наподобява закотвен на дъното и даже оценките на уеб сайтове като Efbet са старозагорци да останат там до края на постоянния сезон. Както знаете обаче, форматът на Първа лига разрешава даже последния в класирането да се избави от изпадане по време на плейофите.

Ако разбием на части представянето на “драконите " до този миг, ще отчетем, че отборът е записал 4 победи, 2 ремита и 4 загуби в мачовете си вкъщи. Това ще рече, че Дунав е спечелил 14 от 15-те си точки в мачове на личен терен. Тук идва неприятната вест - надалеч от вкъщи Дунав записа 1 реми и 9 провали до момента през сезона. Единствената точка беше извоювана при гостуването на Верея. Дунав несъмнено ще би трябвало да поработи върху актива си надалеч от вкъщи, в случай че желае отсега нататък да не изпада в сходни положения.

Може да се откри прилика в представянето на Дунав през сегашния сезон и през предишния, тъй като преди година русенци още веднъж бяха с 15 точки след първите 20 кръга. Разликата е, че имаха извоювани повече точки на открито, само че пък тогава бяха неуверени вкъщи. По това време анализаторите от Winbet даже показаха Дунав като един от главните любимци за изпадане, само че в последна сметка “драконите " извоюваха оставането си в елита.

Наред с нещата към статистиката в представянето на Дунав си коства да поговорим и за това какво демонстрираха играчите досега. Без никакво подозрение, най-яркият лъч в селекцията на Дунав Русе до момента през акцията е централният нападател Ахмед Ахмедов. Той записа 20 участия с фланелката на тима, в които записва 8 гола и направи 1 асистенция. 23-годишният състезател, който дойде със свободен трансфер от Поморие през лятото, се отличи като най-опасният състезател в състава на Дунав и сигурно вкус към него ще има от много тимове, в случай че не през зимния трансферен интервал, то през лятото.

Предстоящите борби до края

До завършването на постоянния сезон в Първа лига остават едвам 6 кръга. В тях програмата на Дунав не е по никакъв начин лека. Тимът стартира пролетния дял с посещение на Етър, след което посреща вкъщи Верея. Този мач ще е и най-лесният за “драконите ", които са длъжни да го завоюват. Русенци ще продължат с аудиенция на Берое и домакинство на Ботев Пловдив. След тях Дунав ще гостува на пловдивския Локомотив и ще приключи постоянния сезон вкъщи против Черно море. Статистика преди срещите може да откриете в уеб страниците на водещите онлайн оператори, а прочитайки ревю за Bet365 ще можете да добиете ясна визия по какъв начин да употребявате получената информация. То се дава от профилирания портал на Nostrabet, в който имате опция да сравните водещите букмейкъри и техните оферти.

В 5 от 6-те си мача Дунав ще се изправи против тимове, които се борят за място в топ 6 или по-напред в класирането. Задачата на “драконите " несъмнено няма да бъде лека. През предишния сезон Дунав завоюва едвам 6 точки от последните си 6 кръга на постоянния сезон. Нищо чудно през актуалната акция даже да са по-малко, като се има поради, че “драконите " ще бъдат любимец само против Верея вкъщи. Въпреки това отборът би трябвало да се опита да вземе нещо и от останалите мачове пред лична аудитория.

Каквото и да се случи през постоянния сезон, основният миг ще бъде след разделянето на тимовете, а кулминационната точка са плейофите. Преди година русенци трябваше да стигнат безусловно до финалната фаза на плейофите и да се борят против Царско село за място в елита. В последна сметка Дунав завоюва с 2-1 вкъщи и резервира елитния си статут. Не можем да чакаме нещо по-различно през актуалната акция, тъй като Дунав няма точковия актив, с който да се надява да влезе във втората осмица като любимец и да се избави от плейофите за оцеляване. По всяка възможност отборът още веднъж ще бъде част от тях. Важното е да ги преодолее.

Дунав не би трябвало да изпада

Настоящият формат на Първа лига разрешава на даден отбор да оцелее в елита, даже в случай че не завоюва нито един мач през постоянния сезон. Важното е да се показа мощно в плейофите. От другия сезон обаче може да забележим промени по формата, по който се организира родният футболен шампионат. Точно по тази причина е значимо Дунав да не изпада във Втора лига през този сезон, макар че възможностите за отбора да не е в Първа лига от началото на идващия сезон съгласно Betfair са много огромни. Какво обаче ще се случи, в случай че Дунав изпадне във Втора лига? Определено това ще докара до сериозен спад в тима от финансово и игрово естество. Първо, от Дунав ще си тръгнат много положителни играчи. Второ, тимът ще се елементарни с всички преимущества и финансови средства, които елитната група предлага. И последно, само че не и по значимост, на “драконите " ще им бъде мъчно да си завоюват промоция, тъй като конкуренцията във Втора лига става все по-ожесточена. Русе заслужава да има тим в елита на родния футбол, тъй че Дунав би трябвало да направи всичко по силите си, с цел да не изпадне.

Ситуацията в лагера на Дунав не е по никакъв начин добра след първата половина от акцията, само че към момента нищо не е изгубено. Тимът въпреки всичко имаше някои проблясъци през сезона, а и представянето на личен терен е насърчителен фактор. Като се има поради, че Дунав ще бъде хазаин на тима от Втора лига, в случай че стигне до сходен плейоф, то възможностите на “драконите " за избавление още веднъж ще бъдат огромни. Те би трябвало да се възползват от тях и да зарадват почитателите си с нов сезон в елита. Колкото до бъдещето, дано то се мисли по-късно, откакто се извърши задачата за актуалната акция.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР