Настоящият проект за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската

...
Настоящият проект за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската
Коментари Харесай

И синдикати, и работодатели пак не одобриха медицинската експертиза

Настоящият план за изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза е един балансиращ вид, до момента в който не се изчистят останалите стъпки. Проектът е доста по-съвършен от предходния, само че са нужни още стъпки до реализиране на резултатите и въвеждането на ICF системата.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев на Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) в Министерския съвет, на който се разиска настояването за изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза.

Ананиев напомни, че е била направена оценка на въздействието на плана на разпореждане за изменение и допълнение на Наредбата за здравната експертиза. След направената оценка е станало ясно, че има много пациенти, на които несправедливо им е даден по-нисък % на увреждане, сред тях има и деца.

Със заповед на министъра на опазването на здравето е назначена комисия да направи обзор на приложение номер 1 от Наредбата и в случай че открият, че има потребност от смяна в съответните проценти за съответните степени за увреждания, те да бъдат направени. Ананиев няма подозрения, че би трябвало да се върви към генерална смяна на здравната експертиза.

Освен това здравното министерство поставя грижи за преструктуриране на ТЕЛК-овата система , усъвършенстват структурата, основават по-добър механизъм по-голяма част от лекарите да работят в комисиите и да се побори резултатът на работата на комисиите. Министърът желае да знае какво ще се случи на следващия ден, в случай че се затвори ТЕЛК-овата система .

От Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ), с ръководител Васил Велев, не поддържат плана с претекст, че липсва опция за интеграция на хората с увреждания. По думите на Велев не се правила разлика сред % на хора с увреждания и % с инвалидни пенсии. Той посочи още, че процентът на хора с инвалидни пенсии е доста по-висок.

Експертите от Българската стопанска камара (БСК) показаха, че поддържат позиция за радикална смяна в системата на здравната експертиза. От Българската търговско-промишлена палата също не поддържат плана.

От Съюза за стопанска самодейност (ССИ ) също показаха несъгласието си с по този начин оферти план с мотив, че би трябвало да се намерения за въвеждането на електронното досие на пациентите, да има ясна корелация за увреждането на лицето и понижената работоспособност. За разлика от горепосочени работодателски организации от КРИБ поддържат плана, с концепцията да се сътвори една по-голяма бистрота и по-голям надзор за ТЕЛК. От КРИБ упорстват да се понижи формалното влизане от една скица в друга.

От Министерство на труда и обществената политика (МТСП) поддържат плана на разпореждане на здравната експертиза.

Асия Гонев от КНСБ смята, че не са стигнали до добър метод, верни и трайни решения, които да имат доверието на хората. Синдикалната организация упорства да се върви към използване и съблюдаване на интернационалната подредба на функционалността, урежданията и здравето (ICF).

От съвета стана ясно, че по този начин направеното искане за изменение и допълнение на Наредбата за здравна експертиза, че КРИБ поддържат плана за разпореждане на здравната експертиза, а останалите работодателски организации не я поддържат. Двете синдикални организации КНСБ и КТ " Подкрепа " се въздържаха от позиция по въпроса.

На брифинга в Министерския съвет Ася Гонева от КНСБ съобщи, че дават право на държавното управление да поеме своята отговорност дотолкоз, доколкото то прави смяната в отговор на организациите на и за хора с увреждания, на техните искания и претенции. Синдикалната организация упорства час по-скоро страната ни да се обърне към ICF системата. От КНСБ упорстват да получат анализите със статистика какъв брой хора са наранени от действието на наредбата.

КНСБ желае да им се даде и разбор дали няма случаи, при които понижената оценка на тип и степен на увреждане или на нетрудоспособност не се дължи на мероприятията и лекуванията, които са прилагани на хората.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР