Настоящият президент на Румъния спечели първия тур на президентските избори

...
Настоящият президент на Румъния спечели първия тур на президентските избори
Коментари Харесай

Клаус Йоханис и Виорика Дънчила отиват на балотаж

Настоящият президент на Румъния завоюва първия тур на президентските избори на 10 ноември с общ резултат от 37,8%, съгласно частичните резултати след преброяването на 99,7% от бюлетините. Бившият министър председател Виорика Данчила, началник на Социалдемократическата партия (СДП), остана на второ място с резултат 22,3%. Двамата отиват на балотаж на 24 ноември. Дан Барна, водачът на Съюза „ Спасете Румъния, е трети, с 14,9%, пишe изданието Romania Insider, представено от организация " Фокус ".
Близо 9,36 милиона румънци са дали своят вот на първия тур на президентските избори, от които 8,38 милиона са дали своят вот в страната (47,66% от хората, регистрирани в изборните списъци), а 675 000 са дали своят вот в чужбина - връх за всички времена.
Съществуват обилни разлики сред резултатите, получени от първите трима претенденти в страната и чужбина. Йоханис е преди всичко, само че резултатът му в диаспората е доста по-висок - 52,9%, спрямо 36,7% в страната.
Междувременно Виорика Данчила от СДП получава едвам 2,7% от гласовете на диаспората, като се класира едвам на пето място в чужбина, до момента в който нейният резултат в страната е 23,8%. Дан Барна от „ Спасете Румъния “ е на второ място в диаспората, с резултат от 27.6%, двойно повече от резултата му в страната - 14%.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР