Настоящият президент на Румъния Клаус Йоханис е ясният победител на

...
Настоящият президент на Румъния Клаус Йоханис е ясният победител на
Коментари Харесай

Кой какво спечели на изборите в Румъния

Настоящият президент на Румъния Клаус Йоханис е ясният победител на първия тур на президентските избори в страната на 10 ноември. Той получи 3.47 млн. гласа (37.8% от общия брой годни бюлетини), един милион повече спрямо гласувалите на евроизборите през май за партията, към която принадлежеше и която го поддържа в този момент - Националлибералната партия (НЛП). Така Йоханис освен капитализира резултата на партията, само че съумя да притегли и последователи на други партии, както и нови гласоподаватели.

Йоханис е безапелационният победител и в диаспората, откъдето получи 340 000 бюлетини, с 218 000 повече, в сравнение с НЛП взе на евроизборите. Всъщност множеството от новите 260 000 гласоподаватели от диаспората са дали своят вот за Йоханис (в съпоставяне с вота през май). В страната множеството от спомагателните гласове за Йоханис са пристигнали от Съюза за избавление на Румъния (УСР) +PLUS. Президентът получи 800 000 гласа повече в Румъния, в сравнение с НЛП получи на изборите през май. Междувременно претендентът на УСР+PLUS Дан Барна получи 665 000 по-малко гласове в страната, в сравнение с алиансът взе през май.

Дан Барна е явният губещ след първия тур на президентските избори. Той съумя да събере единствено 1.37 млн. гласа, до момента в който съюзът УСР+PLUS получи поддръжката на 2 млн. души на евроизборите - резултат, много непосредствен до този на Социалдемократическата партия ПСД. Барна съумя да резервира гласовете за съюза в чужбина, само че не се възползва от всеобщото присъединяване във вота на диаспората. В страната множеството от изгубените от него гласове отидоха при Йоханис.

Бившата премиерка Виорика Дънчила, водач на ПСД, също може да се счита за победител след първия тур, просто тъй като съумя да опази гласовете на партията си и да се класира за балотажа. За Дънчила са дали своят вот 2.05 млн. гласоподаватели, а ПСД взе поддръжката на 2.04 млн. души на изборите през май. Това демонстрира, че ПСД към момента има постоянна изборна база, на която може да разчита даже при най-лоши условия, като се вземе поради, че партията бе отстранена от власт с избор на съмнение директно преди президентските избори и Виорика Дънчила бе считана за слаб кандидат-президент.

Актьорът Мирча Дякону получи 790 000 бюлетини (8.9 на сто), което е добър резултат за самостоятелен. Той съумя да надмине резултата си от евроизборите през 2014 година, когато за него като самостоятелен претендент гласоподаваха 380 000 души. На президентските избори той бе подсилен от две дребни партии - ПРО Румъния и АЛДЕ, някогашният съдружен сътрудник на ПСД, които общо взеха към 10 на 100 от бюлетините на евровота.

 

Защо Йоханис победи?

 

Победата на Клаус Йоханис на първия тур значително бе предстояща на фона на събитията през последните месеци. Йоханис бе последната бариера пред опитите на ПСД да трансформират правосъдните закони и да наложат нелиберален режим в Румъния по образеца на Унгария и Полша. Той действаше, когато имаше най-силна нужда, въпреки че някои среди, най-вече от УСР го подлагаха на критика, че работи прекомерно постепенно и че гаси пожари, вместо да ги предотвратява.

Скорошната промяна на държавно управление също бе в негова изгода. Фактът, че партията на Йоханис НЛП реши и съумя да замести държавното управление на ПСД, ръководено от Дънчила преди президентските избори, рискувайки съществени евентуални загуби преди парламентарните избори следващата година, бяха уверения за съперниците на ПСД, че Йоханис държи на думата си. А фактът, че Клаус Йоханис е проевропеец с добър имидж в чужбина, също повлия на решението на гласоподавателите.

 

Защо Дан Барна отпадна?

 

44-годишният Дан Барна се представяше като политик от ново потомство, само че не съумя да активизира новото потомство гласоподаватели. Той се обърна към младите, които са доста дейни в обществените медии, само че на тях може по-малко да се разчита, когато става дума за избори. Младите гласоподаватели в действителност могат да се активизират и да трансформират резултата на избори, когато залогът е висок и видяхме това на изборите през 2014 година Тази година обаче залогът в действителност не бе толкоз огромен. Никой не виждаше риск от това ПСД да завоюва президентските избори тази година и мобилизацията в страната беше ниска, както сочат и резултатите за изборната интензивност.

Така че Дан Барна остана да се бори за гласовете на анти-ПСД гласоподавателите, както и Йоханис, и имаше дребен късмет. Освен това акцията му следваше в съществени линии тази на Йоханис - Румъния без ПСД. Йоханис даде обещание " естествена Румъния ", Барна даде обещание " щастлива Румъния ". А и някои от по-радикалните хрумвания на Барна и УСР не бяха добре признати от всички съперници на ПСД.

Решението да не се причисли към държавното управление на НЛП след рухването от власт на Дънчила също способства за загубата му, защото доста от последователите на УСР схванаха, че партийните водачи се интересуват повече от това да не изгубят политически капитал, в сравнение с да се причислят към коалиция. УСР и PLUS упорстваха за предварителни парламентарни избори с вярата да капитализират положителния си резултат на евровота през май и вероятно да станат водеща партия в ръководеща коалиция, само че в последна сметка единствено изгубиха поддръжка и укрепиха преобладаващата позиция на демократичната партия на локалната политическа сцена.

Решението да се провеждат вътрешни избори в УСР месеци преди президентските избори и усложнените връзки сред УСР и PLUS евентуално също са повлияли на неделния резултат. Вместо да се слеят незабавно след триумфа на евроизборите, двете партии продължиха изборния си съюз и на бял свят излязоха някои препирни в полемиките за избор на претендентите за локалните избори следващата година. Обвиненията, свързани с финансирани от Европейски Съюз стратегии, координирани от Дан Барна в предишното, и някои непремерени изявления по време на акцията също не бяха от помощ на Барна.

 

*Авторът е основен редактор на Romania-Insider.com

 

 

 

ЧИСЛО

 

14 претенденти се състезаваха на първия тур на президентските избори в Румъния предходната неделя. Избирателната интензивност бе най-ниската за избори за държавен глава от 1989 година насам.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР