Настоящият модел на световни икономически отношения е в криза, а

...
Настоящият модел на световни икономически отношения е в криза, а
Коментари Харесай

Путин: САЩ използва долара като оръжие и провокира войни, за да доминира над света

Настоящият модел на международни стопански връзки е в рецесия, а опитите на Съединени американски щати да господства над света, употребявайки $ за напън, водят до търговски и действителни войни. Така съветският президент Владимир Путин разяснява световните стопански процеси и трендове на Международния стопански конгрес в Санкт Петербург.
Той прикани за нов стопански ред и подлага на критика Америка за дейностите ѝ против Huawei, опитите да саботира плана " Северен поток-2 " и потреблението на $ като оръжие, пробвайки се да разшири властта си по целия свят.
Диктатът на Съединени американски щати, от който страдат Европа и Huawei
Според съветския президент насърчаваният от Съединени американски щати модел на доминиране в международната стопанска система води до безкрайни спорове, търговски войни и други дейности, защото е " някакъв тип свободна битка без никакви правила ". Усилията за владичество над други страни е провокират търговски и действителни войни.
" Ситуацията към Huawei, която те се пробват освен да пристиснат, а безогледно да изтласкат от световния пазар, в някои кръгове към този момент се назовава първата софтуерна война в настъпващата цифрова епоха ", съобщи Путин, представен от " Спутник " и " Газета.ру ".
Газпопроводът " Северен поток-2 " и ползата на европейците към него " не се вписва в логиката и не дава отговор на ползите на тези, които, в границите на съществуващия универсалистки модел, са привикнали с изключителността и всепозволеността си, с това, че другите би трябвало да заплащат техните сметки. И по тази причина се пробват и се опитваха безпределно да торпилират плана ", изяснява Путин.
Държавният глава прикани за дълбока промяна и преразглеждане на водещата роля на $, защото доверието в него понижава. Промените в международната стопанска система " приканват към преосмисляне на ролята на $, който се трансформира в инструмент на напън от страна на една страна върху останалия свят ", сподели Путин.
Руският водач акцентира, че ролята на интернационалните стопански институции би трябвало да бъде засилена и изпълнена с ново наличие, с цел да се подтиква икономическият напредък. Трябва да има по-голяма равнопоставеност в достъпа до технологии, които са от основно значение в актуалния свят.
" Опитите за монополизиране на новата софтуерна вълна, ограничение на достъпа до нейните плодове, довеждат до ново равнище на проблеми в световното неравноправие, както сред страните и районите, по този начин и в границите на страните. И това е главният източник на неустойчивост ", предизвестява Путин.
Руският водач, чиято страна е подложена на многочислени наказания от страна на Съединени американски щати, неведнъж е подлагал на критика международната финансова система, основана от Вашингтон след Втората международна война. " Предишните модели на развиване дадоха шансове на страните от Запада, а с възходящата конкуренция, те заговориха с езика на глобите ", добави той.
Путин упрекна Вашингтон, че желае да " разшири своята власт до целия свят ". " Но този модел освен опонира на логиката на естествената интернационална връзка. Най-важното е, че той не служи на ползите на бъдещето ", съобщи президентът.
Нов модел на световната стопанска система
Всички водачи би трябвало искрено да признаят, макар позитивния напредък, че актуалният модел на интернационалните стопански връзки е в рецесия ". А проблемите в тази рецесия " се умножават през последните десетилетия ", уточни той.
Политиката на количествено облекчение не взема решение проблемите, а единствено ги тласка в бъдещето. Световната търговия престана да бъде безусловният мотор и новият мотор към момента не е проработил, съобщи Путин.
Говорейки за това по какъв начин може да се построи нов международен ред в международната стопанска система, президентът отбелязва, че не приканва да се разрушава остарелият, а " да се постанова единственият същински канон, а точно, на първо място хармонизиране на националните стопански ползи ".
" Принципите на взаимоотношение, конкуренция и съдействие сред страните, с техните разнообразни модели на развиване, характерности и ползи. Развитието на такива правила би трябвало да върви колкото е допустимо по-открито и демократично ", предлага той.
" Светът би трябвало да се гледа действително. Като първа стъпка, предлагаме, като приказваме за дипломация, да организираме един тип демилитаризация на основни области на международната стопанска система и търговия, а точно да защитим от комерсиалните и санкционни войни доставките на съществени артикули като медикаменти, здравно съоръжение, жилищни и комунални системи, сила, които може да понижат натиска за околната среда и климата ", разяснява Владимир Путин.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР