Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е фаворит за позицията на

...
Настоящият главен прокурор Сотир Цацаров е фаворит за позицията на
Коментари Харесай

„Свободна Европа“: Сотир Цацаров е фаворит за шеф на антикорупционната комисия

Настоящият основен прокурор Сотир Цацаров е любимец за позицията на началник на антикорупционната комисия (КПКОНПИ), оповестява “Свободна Европа “, базирайки се на свои източници в Народното събрание. Мандатът на Цацаров като основен прокурор изтича през януари 2020 година. Ако Народното събрание го избере за началник на КПКОНПИ още в този момент, той ще напусне поста си предварително.
В четвъртък се чака Висшият правосъден съвет да избере Иван Гешев за правоприемник на Цацаров за позицията в държавното обвиняване. Неофициално източници от ГЕРБ и прокуратурата изясняват, че Народното събрание до момента преднамерено е бавил оповестяването на процедурата за ръководител на КПКОНПИ, с цел да се случи изборът на Гешев.
Срокът за внасяне на оферти за нов началник на КПКОНПИ е до идната сряда. Единият обсъждан вид бил основният прокурор да бъде препоръчан от всички партии, за което към момента текат диалози. Другият вид е Цацаров да бъде номиниран единствено от ГЕРБ, а останалите да поддържат избора му.
Президентът Румен Радев има опция да обърка този сюжет, в случай че насочи питане до Конституционния съд (КС) дали е възможно Висш съдебен съвет единствено да прегласува върнатия от президента избор на Гешев или би трябвало да организира цялата процедура изначало.
Евентуалното формиране на такова конституционно дело по питане на Радев би забавило бързото преизбиране на Гешев, тъй че то да се размине във времето с назначението на Цацаров отпред на КПКОНПИ.Този вид е прекомерно необикновен, тъй като президентът не може да чака Конституционният съд да повлияе на избора на Гешев за основен прокурор.
Сотир Цацаров е спряган като вероятен началник на антикорупционната комисия от пролетта, когато започнаха проблемите с имуществото на тогавашния началник Пламен Георгиев. Вече някогашният началник на КПКОНПИ първо излезе в дълъг отпуск след апела на премиера, а при започване на август подаде оставка, с цел да бъде назначен за консул във Валенсия. Другите позиции, за които Цацаров е спряган, са дипломат в Турция и началник на правосъдния инспекторат.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР