Настоящият директор на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин поиска

...
Настоящият директор на Народния театър „Иван Вазов“ Мариус Донкин поиска
Коментари Харесай

Мариус Донкин поиска оставката на министъра на културата 


Настоящият шеф на Народния спектакъл „Иван Вазов“ Мариус Донкин изиска оставката на министъра на културата Атанас Атанасов и разгласи, че ще оспорва процедурата по желание на нов шеф на културния институт. Това разгласи самият той на конференция, където назова състезанието „лъжовен“.

Донкин беше измежду четиримата претенденти за началник на Народния спектакъл дружно с шефа на плевенския трагичен спектакъл Васил Василев, режисьора Бойко Богданов и артиста Сава Драгунчев. Той обаче не съумя да събере задоволително точки и да се класира в конкуренцията. Резултатът от състезанието стана прочут още в края на месеца, когато министърът на културата разгласи, че Васил Василев води в класирането, само че окончателното решение бе оповестено едвам през вчерашния ден вечерта.

По думите на Донкин провеждането на състезанието съставлява „подигравка и подигравка с националния културен институт“. Той напомни хронологията на събитията – на първо време отхвърли на министъра на културата Атанас Атансов да подпише протокола на комисията след чуването на претендентите поради съмнителни условия при провеждането на състезанието (явяването на един от претендентите в нетрезво положение, напускането на един от членовете на комисията и спор на ползи и зависимости при някои членове на комисията), а по-късно и оповестяването на състезанието за законен и неналичието на съществени нарушавания при провеждането му.

„В правото няма дефиниция кой спор на ползи е по-голям или по-малък. Или ги отчиташ, или не и тогава правиш ти самият престъпление“, разяснява Донкин заключението от инспекцията на Министерството на културата. Той също се обърна с въпрос към министъра за какво, откакто ръководителят на комисията по просвета и медии Тошко Йорданов („Има подобен народ“) е призовавал за анулация на всички състезания, до момента в който не бъдат изменени разпоредбите за провеждането им, това не се е случило.

„Не съм взел участие до момента в живота си в подобен цинизъм. Бях податлив да приема младостта, да приема незнанието, само че не мога да си обясня съществуването на това място без опит и опция да познаваш кухнята и да реализираш тази смяна. В този смисъл за мен това не е смяна, а подмяна“, разяснява Донкин и прикани ръководещите да „рестартират“ политиките си в културата. „Сложете на това място този, който в действителност може да направи промяната“, сподели Донкин.

През почивните дни оставката на Атанасов бе поискана и от редица дейци на културата, откакто в петък министърът разгласява в профила си във „Фейсбук“ видеоселфи от министерския си кабинет, което провокира озадачение и разнопосочни реакции. По този мотив Атанас Атанасов разгласи, че няма да си подаде оставката.

„Дневник“ опита да се свърже с пресцентъра на Министерството на културата за коментар, само че до публикуването на този текст отговор не беше получен.
Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР