Настоящият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева ще

...
Настоящият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) Даниела Машева ще
Коментари Харесай

Даниела Машева става зам.-главен прокурор

Настоящият член на Висшия правосъден съвет (ВСС) Даниела Машева ще бъде новият зам.-главен прокурор в кабинета на Иван Гешев, написа

Машева подаде оставка предходната седмица, като уточни, че решението за това е напълно нейно, както и че ще изиска да се върне във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Нейната молба за освобождение като член на Висш съдебен съвет беше прегледана тази сряда по време на съвещанията на Прокурорската гилдия. Очакванията са тя да встъпи в служба като зам.-главен прокурор при започване на месец юли, на мястото на напусналата седмица по-рано Мария Шишкова.

Към сегашния миг Даниела Машева е представител на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет и ръководител на Комисията по атестирането и състезанията. Тя бе определена с голямо болшинство за член на кадровия орган през 2017 година от сътрудниците ѝ в магистратурата. Машева е била поредно прокурор в Софийската районна прокуратура, в Софийската градска прокуратура, във ВКП, била е и заместник-министър на правораздаването.

След като през актуалната седмица Даниела Машева бъде освободена от служба, Прокурорската гилдия към този момент ще е с двама члена по-малко, откакто при започване на 2020г. Пламена Цветанова напусна кадровия орган и зае поста зам.-главен прокурор по предложение на Иван Гешев.

Това значи, че се чака до края на годината да бъде определен нов член на Висш съдебен съвет от професионалната квота на мястото на Даниела Машева и различен, който да попълни вакантната позиция на Цветанова, която пък бе определена от квотата на Народното събрание. Засега няма изгледи депутатите да започват процедура за избор на нов член на Висш съдебен съвет.

За попълването на мястото на Машева обаче ще би трябвало в границите на 7 дни от предварителното й освобождение като кадровик основният прокурор да свика Общо заседание на обвинителите. Магистратите ще могат да издигат кандидатури за нов член на Висш съдебен съвет незабавно след насрочването на директния избор, който се чака да бъде на есен.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР