„Настоящите търговски ограничения във връзка със заболяването Африканска чума по

...
„Настоящите търговски ограничения във връзка със заболяването Африканска чума по
Коментари Харесай

Министър Танева: Настоящите търговски ограничения във връзка със заболяването АЧС следва да се актуализират

„ Настоящите търговски ограничавания във връзка със болестта Африканска чума по свинете следва да се актуализират, с цел да се отговори на напрежението, което нараства измежду потребителите. Известно е, че първоизточникът е дивата свиня, тъй че в незабавен порядък би трябвало да се подхващат съответните промени. “

Това сподели министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на срещата на министрите на земеделието на страните от Вишеградската група и България, Хърватия, Румъния, Словения и Финландия в Прага, оповестиха от пресцентъра на МЗХГ. По думите й, се постанова правене на общи наложителни правила във връзка с депопулацията на дивите свине. Тя счита, че сполучливото създаване на ваксина ще спомогне за решаването на казуса. „ България незабавно обезпечи ресурсите за погашение на компенсациите на стопаните, наранени от болестта Африканска чума по свинете (АЧС). Без последните огнища, ориентировъчната сметка на разплащане е към 23 млн. евро “, уточни министър Танева.

Според нея има разнообразни практики в законовата рамка на обособените страни, което основава спомагателни усложнения при връзката с ловната общественост.

Тя изрече признателност към всички служби в Европейска комисия и Главна дирекция „ Агри “ за водената добра връзка по отношение на поддръжка на ограниченията за биосигурност и опцията за разкриване на съответстваща мярка от Програмата за развиване на селските региони. „ В момента готвим промени в законодателството на България, като сме употребили експертния капацитет на Европейска комисия и ще въведем по-високи равнища на биосигурност като наложителни условия в законодателството “, обясни земеделският министър.

В умозаключение министър Танева заключи, че опитът в европейските страни демонстрира пораждане на огнища с АЧС в същите региони, където към този момент е са били открити в миналата година. Това е доказателство какъв брой рисково е болестта, и какъв брой задълбочено би трябвало да се намерения за смяна на всички регулации, които работят сега.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР