Настоящето и миналото си подадоха ръка и как с помощта

...
Настоящето и миналото си подадоха ръка и как с помощта
Коментари Харесай

Учени надникнаха в една от най-сложните шифровъчни машини - Енигма“

Настоящето и предишното си подадоха ръка и по какъв начин благодарение на актуалните технологии учените надникнаха в една от най-сложните шифровъчни машини - " Енигма ".

Това е машината, с помощта на която се счита, че Втората Световна война е завършила по-бързо.

За първи път учените надникнаха в „ Енигма “ - немската машина за шифриране и дешифриране на секретни известия, без да се постанова да се нарушава целостта ѝ. С нейна помощ Вермахтът е криптирал връзката си. Докато английският математик - Алан Тюринг и неговият екип разгадават метода ѝ на работа и стартират да разчитат немските послания. Стигали са до 3 000 дневно.

А това, съгласно специалисти, е съкратило Втората Световна война с най-малко две години.

Сега учените от университета в Манчестър, благодарение на рентген видяха какво се крие в „ Енигмата “.

Направени са към 1500 обособени рентгенови фотоси, а по-късно благодарение на компютърна стратегия е построен тримерен модел на устройството.

Проектът ясно демонстрира обособените проводници и щифтове, които свързват 26-е букви с всеки от трите ротора. Благодарение на този механизъм са криптирани известията.

3D-моделът на машината е изработен в една от постройките на унвиверситета в Манчестър, отдадена на активността на Алан Тюринг. След като съумява да разгадае тайната на „ Енигма “, през 1948 година той е назначен в учебното заведение по математика към висшето образователно заведение. През 2015 година се появи и филмът „ Игра на кодове “, който споделя за живота на Алан Тюринг и рагадаването на „ Енигма “. Лентата завоюва десетки влиятелни награди, в това число и оскар.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР