Настоящето – това е всичко, което имате. И никога няма

...
Настоящето – това е всичко, което имате. И никога няма
Коментари Харесай

Буда: Това, което определяме като „Страдание“, се нарича „Път“

Настоящето – това е всичко, което имате. И в никакъв случай няма да имате повече от това.

Наблюдението на нервността ни (или невротичната енергия) – това е път и той стартира тъкмо в този момент. Това е всичко, което имате. И в никакъв случай няма да имате освен това. Ето за какво, без значение какво се случва, и колкото и да ви нервира, пътешествието по този път е неизбежно.

Паралелност на пътищата за медитации и премеждия. Това е повода, заради която анализът на първите две благородни истини на будизма е толкоз значим. Това не е просто изследване на концептуални религиозни концепции, а изчерпателен разбор на целия живот на индивида. Трябва да проведем храбро и задълбочено проучване на личните си премеждия, както и аргументите и следствията, които водят до възприятието на незадоволеност.

Става дума за идентифицирането на невроза и готовността за справяне с нея – готовността да я възприемем като система, която дефинира или лимитира естеството на прекарванията и усещанията, които се образуват у нас от опита и усещанията. В последна сметка това е, което ни разрешава да продължим нашия нравствен път.

По създание медитацията допуска, че човек върви напред с гърба си по пътя, който поражда страдалчество. Значи материалът, с който би трябвало да работим по време на образованието си, са нашите  неодобрение и раздразнителност. А обстановки, които ни се костват компликации или спънки, са в действителност самият път, за който приказва Буда.

Далай Лама XIV споделя: „ Ако желаете да бъдете великодушни, не гледайте на просяка като на спънка. “ По същия метод един противен сътрудник в работата би трябвало да бъде обсъждан от вас не като човек, който изпитва вашето самообладание, а като опция да разгърнете цялостния капацитет на вашето самообладание.

Освен това привързаността към нездравословна обстановка или токсична връзка,  по никакъв начин не ви пречи да се научите по какъв начин да се освобождавате от предишното си. Такава връзка сама по себе си е апел да се освободите от него.

Безумието – това е здрав разсъдък, просто не се схваща по този метод. Всъщност, лудостта е свойство на съзнанието, което се случва, когато мислите стартират да водят човек надалеч от действителността. И това отклоняване или разкъсване с действителния свят е породено от неправилни догатки. Говорейки за нашата невроза или полуда, ние ги виждаме такива, каквито са. Това вътрешно схващане разсейва всякакво комплициране, като в това време възвръща здравия разсъдък.

Наблюдаването на объркването ни,  води до неговото схващане. А разбирането или мъдростта е майка на всички будисти. Следователно самото комбиниране от наблюдаване и самото комплициране водят до раждане на прояснен разсъдък.

Преди да разберем нашата полуда, би трябвало да се подготвим да приемем личната си податливост към невротични положения. Това значи, че е належащо да спрете да трансферирате виновността за проблемите си върху други хора и / или върху тези, които са до вас и към вас.

По същия метод човек не трябва да трансферира виновността за това комплициране върху минали събития. Също по този начин е значимо да спрете да отхвърляте себе си или да си казвате, че не би трябвало да се сърдите. По някаква причина сте ядосани. Просто спрете и се вслушайте в този яд. Наблюдавайте го.

Наблюдението на невротичното положение (или невротична енергия) е методът, по който би трябвало да вървите и той стартира тъкмо в този момент. Няма значение дали сте изпълнени с чисто осъзнаване на величието на живота или нервно се пробвате да манипулирате различен човек, с цел да постигнете някакви егоистични потребности.

Настоящето е всичко, което имате. И в никакъв случай няма да имате повече от това.

Затова всичко, което се случва и какъв брой и да е нервна обстановката, това е единствено част от пътя ви. С това би трябвало да поработите.

„ Вместо да преглежда нежеланите аспекти от живота си като спънки, Джамгон Конгтрул ги преглежда като първоначален материал, нужен за пробуждане на същинско съчувствие “,
Пема Ходрон.

Превод на публикацията – Pema Chodron: What we call Suffering, The Buddha called The Path!

Още по тематиката:

Попитали Буда: Ако някой ме удари, какво би трябвало да направя?

 

Един от учениците на  Буда го попитал: – Ако някой ме удари, какво би трябвало да направя? Буда дал отговор: – Ако върху теб от дървото падне изсъхнал клон и те удари,…

Цялата публикация

Любимото упражнение на Буда: „ Представете си, че имате всичко! “

 

Веднъж след проповедта си Буда се оказал заобиколен от огромен брой хора. Той им разказал за изкуството да се следва Дхарма и предизвикал  у хората неразбиране и доста въпроси, които…

Цялата статия
Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР