Настоящата война в Газа се оказва най-смъртоносната от многобройните сблъсъци

...
Настоящата война в Газа се оказва най-смъртоносната от многобройните сблъсъци
Коментари Харесай

Защо настоящата война между Израел и Хамас е най-кървавата от десетилетия

Настоящата война в Газа се оказва най-смъртоносната от многочислените конфликти сред Израел и “Хамас ”, а историческите данни демонстрират, че палестинците са тези, които заплащат най-високата цена, написа в собствен разбор CNBC.    Малко повече от месец след началото на последния боен конфликт мащабът на гибелта и разрушенията вследствие на спора към този момент е невиждан на доста фронтове. След смъртоносните офанзиви на бойците на “Хамас ” на 7 октомври Израел отвърна на удара, убивайки над 11 000 души, съгласно ръководеното от считаната за терористична организация министерство на опазването на здравето в Газа.    Цифрата към този момент надвишава общия брой на убитите вследствие на спорове с Израел палестинци през последните 15 години, сочат данни, събрани от Службата на Организация на обединените нации за съгласуваност на филантропичните въпроси (OCHA).     Израел също търпи големи загуби, което стимулира анализаторите да посочат 7 октомври като " най-смъртоносния ден за евреите след Холокоста ". Около 1200 души, най-вече цивилни, бяха убити в границите на един ден - това е съвсем четири пъти повече от общия брой на израелците, убити в спорове с палестинците от 2008 година насам, съгласно данните на OCHA. Израел пресмята, че към 240 заложници, хванати през този ден, остават в неопределеност.   

Откакто еврейската страна се изтегли едностранно от линията Газа през 2005 година, сред Израел и “Хамас ” има пет огромни военни спора. При всеки от тях - 2008 година, 2012 година, 2014 година, 2021 година и в този момент, през 2023 година - смъртните случаи в палестинските територии (Газа и Западния бряг) са били доста повече от тези в Израел, демонстрират още данните на Организация на обединените нации. 
" Обикновено, година след година, броят на палестинските цивилни жители, убити от израелските сили, надвишава няколко пъти броя на израелските цивилни жители, убити от палестинците ", споделя пред CNBC Х. А. Хелър, експерт по проучвания на интернационалната сигурност във Carnegie Endowment for International Peace.     Данните, събрани от медията, демонстрират, че от 2008 година насам в спорове с Израел са били убити над 18 600 палестинци в Газа и окупирания Западен бряг. За съпоставяне, през същия интервал в Израел са убити към 1 500 души. От 2008 година насам минимум 183 500 палестинци са били ранени вследствие на споровете, до момента в който в Израел са били ранени почти 11 700 души, сочат данните на Организация на обединените нации.   Асиметричен конфликт    Обяснявайки за какво броят на жертвите е несъразмерен, Хелър споделя: " Израел разполага с някои от най-модерните военни средства в света, които е насочил към най-вече цивилни региони в палестинските територии. "    

Системата за противовъздушна защита " Железен купол " на Израел се смята за един от най-ефективните принадлежности в арсенала му. Министерството на защитата на страната твърди, че тя сполучливо е прихванала 97% от всички палестински ракети, изстреляни по време на една от офанзивите предходната година. Системата е записала 95,6% успеваемост по време на ракетна офанзива на палестинския " Ислямски джихад " през май. 
" Палестинските бойни групи, даже всички взети дружно, не могат да се съпоставят с сходен боеприпас ", споделя Хелър.     " Това е несъразмерен спор, в който Израел разполага с доста по-разрушителни оръжия. Освен това ракетите на “Хамас ” удрят най-вече необитаеми региони, до момента в който израелските се взривяват в гъсто обитаеми квартали ", изяснява и Пол Шам, професор по израелски проучвания в University of Maryland.    Ивицата Газа - парче земя, ситуирано на брега на Средиземно море, заема повърхност от към 140 кв. км сред Израел и Египет. С 2,3 милиона души, живеещи там, тя е една от най-гъсто обитаемоте територии в света. В същото време в окупирания Западен бряг живеят към 3 млн. палестинци, а популацията на Израел е към 9 млн. души.    “Хамас ”, оповестена за терористична организация от водещите международни сили, е фактическият шеф на линията Газа от 2007 година, откакто печели изборите там година по-рано. Оттогава не са провеждани такива.    

От ЦАХАЛ декларират пред CNBC, че подхващат " осъществими защитни ограничения за понижаване на цивилните жертви ", даже когато се насочват към представители на “Хамас ”: 
" Хамас ” се е внедрил в гражданската инфраструктура и работи в цялата линия Газа. А ние ще нанасяме удари по тях на всички места, където е належащо ".    Даниел Байман, старши теоретичен помощник в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания, разяснява, че огромният брой жертви измежду палестинците се дължи частично на това, че “Хамас ” " разполага взаимно военни и цивилен активи, което прави мъчно прецизирането на ответните дейности ".     " След 16 години “Хамас ” са изцяло преплетени с всичко. Те управляват и всички публични институции; даже учителите в детските градини са от " Хамас ", показват от ЦАХАЛ, като прибавят, че бойната формация употребява палестинците като жив щит и е построила обширна мрежа от подземни тунели - наречена " метрото на Газа " - под гъсто обитаеми структури. Пример за сходно място е най-голямата болница в Газа, Ал-Шифа, където сега намират леговище десетки хиляди разселени палестинци.    " Хамас ” е организация от десетки хиляди души, с управление в и отвън Газа ", споделя в умозаключение Хелър. " Израел няма потенциала да я унищожи, макар че ще наложи голяма гражданска цена на популацията на Газа в опита си да го направи. "  
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР