Настоящата криза удря индустриалното ядро ​​на ГерманияГерманската икономика е засегната

...
Настоящата криза удря индустриалното ядро ​​на ГерманияГерманската икономика е засегната
Коментари Харесай

Колапсът на германската икономика: трагедия в пет действия

Настоящата рецесия удря индустриалното ядро ​​на Германия

Германската стопанска система е наранена от " съвършената стихия ", породена от " висока инфлация, спирания на електрозахранването и продължаващи спирания на доставките ", оповестява Financial Times.

Медиите в самата Германия правят оценка обстановката по-остро. Der Spiegel написа за систематичния колапс на немската стопанска система като покруса в пет дейности.

Действие първо. Спиране на производството

На първо място, енергийният ценови потрес " визира тези производители, които са най-зависими от електричеството и газа: производителите на хартия, производители на торове, стомана. "

Управляващият шеф на най-големия производител на стомана в Германия, групата компании Georgsmarienhütte Unternehmensgruppe (GMH), Александър Бекер е обезверен: „ Наистина към този момент не знаем какво да вършим. Ние сме в положение на потрес. "

GMH има 21 клона в цялата страна, 6000 чиновници, лични фабрики за стомана и металообработване и годишно ползване на електрическа енергия от един тераватчас. Това е приблизителната консумация на повече от триста хиляди семейства.

През предходната година компанията е платила 120 млн. евро за ток и газ. Дори в случай че цените не се покачват повече, т.е. останат на сегашните равнища, през идната година разноските ще скочат до 1,2 милиарда евро, т.е. ще се усилят 10 пъти! „ Тогава незабавно ще банкрутираме “, споделя Бекер.

Конкурентът на GMH, Arcelor Mittal, загуби вяра за оцеляване. Компанията неотдавна разгласи, че ще затвори две индустриални заводи в Хамбург и Бремен заради " непомерния растеж на цените на енергоносителите ".

Най-големият немски производител на торове SKW Stickstoffwerke Piesteritz спря изцяло производството. Дори химическият колос BASF понижи производството на амоняк.

„ Тъй като икономическите вероятности не престават да се утежняват, строителните планове се забавят, колите се сменят по-рядко, а старите перални се ремонтират, вместо да се купуват нови “, написа Der Spiegel.

„ Най-лошото занапред следва “, споделя Клаус-Дитер Маубах, началник на енергетичния колос (един от финансовите поддръжници на „ Северен поток 2 “) Uniper, предупреждавайки, че високите цени на газа ще наложат „ тежък налог и задължение “ върху немската промишленост.

Ръководителят на Асоциацията на немските профсъюзи ( DGB ), Жасмин Фахими, предизвести в изявление за Der Spiegel, че „ резултатът на доминото “ (Dominoeffekt ) ще удари немската промишленост, което ще докара до деиндустриализация на Германия: „ Ще бъде злополука. "

Действие второ. Ценовият капан

Volkswagen Group се пробва да се оправи с рецесията на търсенето. „ Високите цени на силата и зараждащата се криза карат хората по-неохотно да купуват нови коли “, споделя Фердинанд Дуденхьофер, шеф на Центъра за автомобилни проучвания на автомобилния колос.

Съгласно експертните оценки, търсенето на поскъпналите немски коли внезапно е намаляло. Германската асоциация на автомобилната промишленост (VDA) преразгледа пазарната си прогноза за Германия - от 3% нарастване на минус 6%. „ Нашият стопански модел е под въпрос “, предизвестява президентът на VDA Хилдегард Мюлер.

Намаляването на производството в основни промишлености и банкрутите провокираха верижна реакция. Колкото по-дълбоко навлизат в рецесия автомобилната и химическата индустрия, толкоз по-малко се влага в развиването им.

Дори в разрастващите се браншове на стопанската система, като строителната промишленост, която съставлява повече от шест % от Брутният вътрешен продукт на Германия, настроенията се трансформират, като новите поръчки са спаднали с 11,2 % през юни в съпоставяне със същия интервал на предходната година. Все повече компании анулират новите си планове заради избухливия растеж на строителните разноски.

Особено наранено е жилищното строителство. Големи институционални вложители като застрахователни компании и пенсионни фондове към този момент не купуват парцели заради внезапното повишаване на лихвите. Търсенето от частни лица на техните лични четири стени също се срина, „ даже до нула на някои места “.

Действие трето. Потребителската рецесия

Сега германците започнаха да икономисват освен от огромни планове, като строителството на нова къща, само че и в всекидневието. Много фамилии са понижили фрапантно извършването на покупки си в супермаркета. В магазините за електроника, веригите фешън магазини или при продавачите на мебели – на всички места продажбите са намалели, на всички места.

„ Хората просто се опасяват “, споделя притежателят на огромна верига за мебели. - Бих желал да понижа броя на промоциите и отстъпките, да помоля хората - „ просто изчакайте рецесията “. Но тогава никой различен няма да пристигна.

Дори финансово постоянни търговци на дребно ще могат да устоят не повече от няколко седмици. Групата от универсални магазини Galeria Karstadt Kaufhof (GKK) от 130 магазина мина през банкрут, получи 700 милиона евро държавна дотация, само че въпреки всичко се ужасява от „ ледената зима “.

Консумацията на сила в немските магазини се е нараснала десетократно през последните месеци, а клиентите са доста по-малко. Анализатори от консултантската компания Cima разгласиха отчет от Germany Study Inner City, който предвижда „ чиста загуба на гости “ от 20 % за всички възрастови групи.

„ Личното ползване евентуално ще се провали като стопански мотор в Германия в границите на една година “, предизвестяват специалисти от Института за стопански проучвания.

Акт четвърти. Вълна от неплатежоспособност

През август броят на банкрутите на междинния и дребен бизнес се е нараснал с една четвърт по отношение на миналата година. Щефен Мюлер от Института за стопански проучвания предвижда по-нататъшно нарастване на банкрутите през октомври (с една трета повече от 2021 г.). Слабите компании „ в този момент биват изтласквани от пазара “.

Ако „ пандемията “ преди удари главно бранша на услугите, сегашната рецесия удря мощно индустриалното ядро на Германия. По думите на Мюлер, при 40 % от всички банкрути на огромни компании, става дума за индустриални предпиятия.

Федералното държавно управление се пробва да предотврати вълната от банкрути, само че безрезултатно. Осигурените от държавното управление избавителни пакети не могат да поправят обстановката.

„ Не можем да преодолеем енергийната рецесия благодарение на пакети “, предизвестява Стефан Кутс, вицепрезидент на Института за международна стопанска система ( IfW ) в Кил. Германия, сподели той, се нуждае от " стратегическо преразглеждане " на своята енергийна политика.

Кутс предлага да се залага на изкопаеми горива и нуклеарна сила, само че държавното управление продължава да се придържа към зелената сила с нейните ненадеждни вятърни турбини и слънчеви панели.

IfW чака Брутният вътрешен продукт на Германия да се свие с 0,7% през идната година. „ Трябваше да преразгледаме нашата прогноза надолу с четири процентни пункта “, споделя Кутс. " Вместо предстоящото икономическо възобновяване, Германия ще преживее солидна криза. "

Акт пети. Провал на пазара на труда

В Германия се завръща страхът от загуба на работа, нещо, което не се е случвало от десетилетия.

„ Рецесия и дефицит на работна ръка се случват по едно и също време, което е необикновена обстановка “, споделя Енцо Вебер от Нюрнбергския институт за проучване на заетостта ( IAB ). „ В момента има два милиона свободни работни места, хората към момента обезверено се търсят в съвсем всички промишлености. “

По думите на Ifo, дефицитът на квалифицирани служащи в Германия е достигнал най-високото си равнище за всички времена. През юли дефицитът на работна ръка е засегнал 49,7% от предприятията в страната. „ Все повече компании са принудени да съкратят бизнеса си, тъй като просто не могат да намерят задоволително готови чиновници “, споделя Щефан Зауер, специалист по пазара на труда.

В бранша на услугите дефицитът на работна ръка е засегнал 54,2% от фирмите. В строителството - 64%. В сферата на застраховането - 62,4% от фирмите.

В индустриалния бранш 44.5% от предприятията се оплакват от липса на квалифицирани експерти. Сред тях са предприятия от хранително-вкусовата, металургичната и ИТ промишлеността, както и към 40% от предприятията за търговия на дребно и едро.

Ситуацията с дефицита на работна ръка в Германия е сходна на тази, която се е развила в съвсем всички западни страни, на първо място в Съединени американски щати. Създадената от индивида „ пандемия “ сложи под карантина милиони служащи, които са получавали великодушни обществени помощи и не бързат да се върнат на работа с доста по-мизерно възнаграждение.

Германия се „ трансформира от котва на европейската икономическа непоклатимост в болното дете на Европа “, споделя Nordkyrier, цитирайки анализатори от американската капиталова банка Morgan Stanley, които предвидиха икономическа рецесия в еврозоната, която съгласно тях ще стартира през октомври 2022 година " Германия ще завлече цяла Европа в криза ", предизвестява сп. " Фокус ".

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР