Настоящата година не започва по най-добрия начин за най-богатите хора

...
Настоящата година не започва по най-добрия начин за най-богатите хора
Коментари Харесай

Червеният януари: Защо борсите и криптото се засилиха надолу


Настоящата година не стартира по най-хубавия метод за най-богатите хора на света. От началото на годината Топ 6 по положение в целия свят – Илон Мъск (Tesla, SpaceX), Джеф Безос (Amazon Blue Origin), Бернар Арно (LVMH) Бил Гейтс (Microsoft), Лари Пейдж (Google) и Марк Зукърбърг (Meta, преди - Facebook) са изгубили общо 95,5 милиарда $, написа " Бизнес инсайдър ", базирайки се на листата с милиардери оповестена от " Блумбърг ".

Единственият, който през последната седмица не е претърпял загуби, е притежателят на стилната империя LVMH Бернар Арно, чийто капиталовложения са надалеч от потъващия софтуерен показател NASDAQ, който от началото на годината се намали с 13%.

Една от аргументите за трусът в софтуерния свят бяха резултатите на стрийминг платформата Netflix, която е част от показателя NASDAQ. В петък компанията заяви, че през през 2021 година е отчела най-слабият растеж на потребителите си от 2015 година Само в петък акциите на компанията се намалиха с 25%, а за последните няколко месеца спадът на книжата е с над 43%, като компанията загуби близо 130 милиарда $ от пазарната си оценка.

От своя страна необятният показател S&P 500, в който вземат участие компании от всички браншове на американската стопанска система, е надолу с повече от 10%, като това се дължи на незадоволителните резултати на огромните банки в Съединени американски щати.

Срив при криптовалутите

Ситуацията с вложенията във критповалути даже е още по-усложнена. От началото на годината цената на биткойн се е намалила с близо 30% до малко над 33,6 хиляди $ в този момент. Така тя доближи най-ниското си ниво от лятото на 2021 година

През ноември цената на криптоактива доближи връх от 64 400 $ за един биткойн

Причините

Водещ миг при дейностите на вложителите е желанието на Федералния запас на Съединени американски щати на усили на няколко пъти главната рента в Съединени американски щати. Това ще докара до рентабилност върху депозити в долари, която би удовлетворила редица вложители и те ще заменят притежаваните от тях по-рисковите активи за американската валута.

Във вторник Федералният съвет се събира за свое постоянно двудневно съвещание, която се чака от играчите на пазара с необикновен интерес.

Анализатори считат, че Централната банка на Съединени американски щати би трябвало да реагира поради рекордната инфлация в Съединени американски щати от 7% регистрирана през декември на годишна база – най-високата от 40 години насам. Поскъпването на живота води до отлив от симпатизанти на президента Джо Байдън, който през ноември е изправен пред основни избори, които могат да трансформират съотношението на силите в Конгреса.

Междувременно трупащото се напрежение сред Запада и Русия във връзка със обстановката в Украйна също оказва своето въздействие върху вложителите, написа Yahoo Finance. Наблюдателите на пазара считат, че от ден на ден излиза наяве, че дипломатическите ходове се изчерпват.

В неделя Държавният департамент на Съединени американски щати предложи на жителите на Съединени американски щати в Украйна да изоставен страната.

От своя стана крипто активите са подложени и на спомагателен напън, който обуславя и по-големия им спад. След като през есента на предходната година Китай наложи възбрана за всевъзможни интервенции с криптовалута, в това число и добиването им (т. нар майнинг), предходната седмица Русия разгласи същото желание.

То беше подложено на критика от създателя на компанията за криптирани известия Telegram Павел Дуров. Той уточни, че в нито една развита страна не се не разрешава потреблението на валутите основани на блокчейн технологиите и че това ще отблъсне висококвалифицирани експерти в региона.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР