Настоящата 2019-та година ще бъде изпъстрена с атрактивни астрономически явления.

...
Настоящата 2019-та година ще бъде изпъстрена с атрактивни астрономически явления.
Коментари Харесай

Какви астрономически явления ще наблюдаваме от Варна през 2019-та

Настоящата 2019-та година ще бъде изпъстрена с атрактивни астрономически феномени. Част от тях ще могат да се следят и от нашата страна. За най-любопитните гледки в небето и космоса споделиха от варненската обсерватория пред Moreto.net.

Още на 21 януари от България ще може да се види при ясно време цялостно лунно затъмнение. То ще може да се следи малко преди зазоряване.

Частичното лунно затъмнение от земната сянка на 16 против 17 юли ще е напълно очевидно от България. Затъмнението стартира след залеза на Слънцето с настъпване на гражданския сумрак, като Луната ще бъде затъмнена оптимално на половина след среднощ. Луната напуща земната полусянка преди зазоряване откакто е минала през кулминационна точка.

Рядък театър с прекосяване на Меркурий пред Слънцето ще могат да видят феновете на астрономията в елементи от Северна и Южна Америка, Европа, Африка и Близкия Изток. Явлението ще се случи на 11 ноември. То е измежду едвам 14-те сходни преноса за 21-ви век и няма да бъде следено още веднъж до 2039 година. Преминаването на Меркурий пред слънчевия диск ще продължи 5 часа и 29 минути.

Преминаването на Меркурий пред слънчевия диск ще е отчасти очевидно от България, от началото му, до залеза на Слънцето, който е десетина минути преди оптималното очевидно доближаване на двете тела. Явлението не е очевидно с просто око. При потребление на телескоп, би трябвало да се следи посредством метода на проекция върху екран зад окуляра. Всяко поглеждане към Слънцето през оптичен уред поврежда зрението.

Метеорните потоци ще впечатляват с хубостта си и тази година. Максимумът на Квадрантидите ще бъде на 4 януари (110 метеора на час), на Персеидите-13 август (110 метеора на час), на Джеминиди- 14 декември (140 метеора на час).
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР