Настъпването на зимния сезон създава много проблеми за шофьорите и

...
Настъпването на зимния сезон създава много проблеми за шофьорите и
Коментари Харесай

Зима е: Как да загреете купето на колата най-бързо?

Настъпването на зимния сезон основава доста проблеми за водачите и притежателите на коли. Те са свързани освен с ситуацията на пътя, само че и със самата кола. Един от тях е студът в салона на транспортното средство, най-много заран, когато температурите на открито са под нулата. Как може той да бъде решен или най-малко омекотен ненапълно?

Мнозина водачи включват парното до дъно, незабавно откакто се запалили мотора. Не е ясно на какво се надяват, откакто купето е съвсем замръзнало, а антифризът в системите за изстудяване още е леден. Въздухът, несъмнено, не е толкоз мразовит, колкото на улицата, само че той няма по какъв начин да ви стопли. А и моторът в този случай ще загрява по-бавно, защото огромна част от акумулирана сила ще отиде за стопляне на салона.

Друга неточност е насочването на въздушния поток към прозореца на оптималната скорост на вентилатора. Да, той ще размрази насъбрания лед, само че когато от въздуховодите стартира да влиза в действителност топъл въздух, стъклото може да не издържи и даже да се пръсне поради голямата разлика в температурите. За да се избегне това, би трябвало стъклата да се загряват по едно и също време с останалите елементи от салона.

Най-разумно в тази ситуация е да се изключи вентилатора или да се остави да работи на минимална скорост, откакто да стартира да се увеличива последователно. Включването му на най-много би трябвало да стане, откакто стрелката за загряване на мотора отлепи от най-ниското си разделяне. Както и да се трансформира силата на въздушния поток, системата ще стартира да подава нужната топлота, едвам откакто моторът доближи естествената си температура.

Много от актуалните коли имат специфични нагреватели на салона. Без тях, в случай че трафикът при утринното пътешестване е слаб, можете да стигнете до крайната точка на маршрута си, даже без салонът да се затопли. Ако тази система е налице, можете да забравите за всичко написано в предходните два абзаца, тъй като тя ще се оправи с проблемите.

Всъщност най-облагодетелствани са притежателите на коли с климатик. Ако той е съответно надъхан, при стартирането в автоматизиран режим системата сама избира по какъв начин да работи. Обикновено тя стартира да работи на дребна скорост, след което набира мощ и насочва загретия въздух към стъклата. След това, при постигане на удобна температура, стартира да изпраща топлината към краката на водача.

Във всички случаи обаче, при студено време най-добре е автомобилът да потегля, откакто преди този момент е работил няколко минути на празни обороти. Просто, при придвижване по-бързо загряват както моторът, по този начин и салонът. dnes.bg

 

И още: 

Защо през зимата би трябвало в колата да има лист хартия и чифт чорапи?

 
Необичайните принадлежности могат да бъдат доста потребни при ниските температури
Зимата, както е добре известно, е най-тежкият сезон за водачите и техните коли. Снеговалежи, ниски температури и лед – с какво ли не се сблъскваме през този интервал. Повечето водачи са наясно какво би трябвало да имат в колата – вериги, въже за дърпане, течност за топене на ключалки, както и ледоразбивач. Малцина обаче се досещат защо са нужни бели листа и остарели чорапи.

ЛИСТ ХАРТИЯ

Некачственото гориво е още по-опасно при зимни условия. Как обаче да разберем дали бензинът, който следва да сипем, е добър? Ако е на бензиностанция от някоя огромна верига, евентуално множеството хора ще се доверят, само че в случай че имате подозрение за продаваното гориво, на помощ идва тъкмо лист хартия. Капват се две капки от револвера за зареждане и се чака малко.

Ако бензинът е първокласен, той ще се изпари съвсем незабавно, без да оставя нищо. Но пък в случай че на хартията останат ледени кристалчета, е най-добре незабавно да се потърси друга бензиностанция. Този способ работи даже при температури от -8 градуса и надолу, като лишава напълно малко време.

ЧИФТ ЧОРАПИ

Защо пък ще ви трябват чорапи, които да седят в автомобила? Отговорът е много елементарен - те се слагат вечер на външните огледала. Да, евентуално ще отнеме време и ще развесели хората, които паркират до вас. На сутринта обаче те ще се мъчат да отстранен леда от огледалата (ако те не се нагряват), до момента в който вашите ще бъдат чисти. Чорапите правят работа и при чистачките, само че е хубаво те да не бъдат притиснати към стъклото.

ПАКЕТ С ПЯСЪК

 Защо през зимата би трябвало да имаш в колата лист бяла хартия и остарели чорапи?

На всеки се случва да забуксува на заснежен или замръзнал сектор от пътя. Нещата стават още по-сериозни, в случай че гумите превъртят няколко пъти и напряко полират леда под тях. Ако сте самичък в колата и няма кой да ви избута, нещата в студа стават много неприятни. Тогава на помощ идва пакет с пясък, който седи в багажника.Той се изсипва под гумите и нещата се оправят. Работа ще свърши освен пясък, само че натрошена наситно керемида, да вземем за пример.

ЧАША СЪС ЗАРЕЖДАНЕ ОТ ЗАПАЛКАТА

 Защо през зимата би трябвало да имаш в колата лист бяла хартия и остарели чорапи?

В студа няма нищо по-хубаво от чаша горешо кафе, само че какво вършиме, в случай че по маршрута ви няма от кое място да се снабдите с него? Ако си носите кафе от къщи, то напълно скоро то ще е студено. Дори термосът не е ефикасен, когато на открито е студено. Има обаче друго решение – електрическа чаша, която се зарежда от запалката в автомобила. Тя може освен да затопли течността, само че даже и да подготви нова – мощността е задоволителна, с цел да се свари прясно кафе или чай.

СТАРТОВ КОМПЛЕКТ С ИНВЕРТОР

През зимата акумулаторът е най-слабото звено в автомобилната електрическа мрежа. Дори новата батерия може да откаже, в случай че транспортното средство е стояло няколко дни на студа, без да бъде пален моторът. Най-лесно в тази ситуация е да се вземе ток от друга кола или през нощта акумулаторът да се смъква превантивно.

 Защо през зимата би трябвало да имаш в колата лист бяла хартия и остарели чорапи?

Далеч по-просто е обаче да имате разполагаем стартов комплект с инвертор, който съставлява дребна кутийка. Тя се включва към разредения батерия и му оказва помощ да завърти стартера и надлежно да възпламени мотора. Някои от устройствата са толкоз мощни, че даже по-късно в тях остава задоволително сила с цел да се зареди смарт телефон или таблет.

 

automedia.investor.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР