Настъпва времето, в което кметът Йорданка Фандъкова ще трябва да

...
Настъпва времето, в което кметът Йорданка Фандъкова ще трябва да
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Кметът Фандъкова ще трябва да изпие горчивата чаша до дъно

Настъпва времето, в което кметът Йорданка Фандъкова ще би трябвало да изпие горчивата чаша докрай. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия – София и ръководител на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов на ексклузивен брифинг през днешния ден. Той, дружно със заместник-председателите на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски и Христо Проданов, народните представители Николай Цонков, Димитър Данчев и Петър Витанов, заместник-председателя на СОС Милка Христова и общинските съветници Иван Таков, Борис Цветков и Николай Николов разясниха пред публицисти сагата с ремонта на столичната улица „Граф Игнатиев“.

„Остава една година до локалните избори, в която ГЕРБ ще оберат плодовете на 10-годиншото си ръководство в София. Ще лъснат „големите“ им постижения, а на кмета Фандъкова не й остава нищо друго, с изключение на да се отдръпна, разяснява Калоян Паргов. – Съвсем разумно е, когато лъснат далаверите, да настъпи и краят на кметуването на столичния градоначалник. Така беше със Софиянски. Така ще бъде и с Фандъкова. Очевидно е, че търпението на жителите на София се изчерпа. След сагата с „Дондуков“, в този момент тази с „Граф Игнатиев“ идва допълнително. Вече е изцяло ясно, че ръководещите в Столична община не умеят да се разпореждат дейно с парите на софиянци, не съумяват да правят качествени поправки и да оправдаят упованията на жителите. И се оказва, че чакани с години поправки в последна сметка са опорочени от неумението на виновните в Столична община да се оправят с работата си“.

Калоян Паргов добави, че Българска социалистическа партия не желае оставки на „буфери“. „Искаме отговорността да бъде понесена от първо лице – от кмета Фандъкова. Не желаеме господин Крусев, като щит, да защищава системата. Защото качеството на работата по ремонта на „Графа“ демонстрира цялостна липса на надзор. И този път кметът и екипът й няма по какъв начин да трансферират отговорността на различен, защото в контракта сред Столична община и фирмата-изпълнител има един член 15, алинея 2, точка 8, който гласи: „Изпълнителят се задължава да извършва всички нареждания и заповеди по осъществяването на СМР, дадени от възложителя, консултанта, упражняващ строителен надзор“. Тоест, всяко деяние на фирмата-изпълнител е в съгласие с възложителя в лицето на Столична община“, съобщи той.

Според Калоян Паргов, реакцията на софиянци във връзка с качеството на ремонта на „Граф Игнатиев“ и на градинката пред църквата „Свети Седмочисленици“ демонстрира, че те повече няма да търпят насмешка със знаците и историята на София. „Благодаря на гражданското общество, че се разсъни, съобщи той. – През август инспектирахме постоянно ремонтните действия по „Граф Игнатиев“. И още тогава сигнализирахме, че има проблеми. Посочихме нарушавания и несъответствия. Някои от тях започнаха да се позволяват под нашия напън – най-пресният образец е с жителите от улица „Луи Леже“. Тогава изразихме разстройването си и от прекомерно високата цена на този ремонт – над 20 милиона лв. в случай, че един километър от автомагистралата в двете направления и с включени средства за отчуждение на частни парцели коства 7 милиона“.

Калоян Паргов подсети, че към момента чака отговор от кмета Фандъкова на заложения още в края на август въпрос за събраните санкции от фирми-изпълнители на поправки в София. „Колко пари е събрала Столична община от наложени наказания, за които непрекъснато кметът приказва, попита той. – Какъв е размерът на средствата, постъпили в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура в последните две години от санкции. Очаквам още на идната сесия да чуя числата“.

Заместник-председателят на парламентарната група на Българска социалистическа партия Георги Свиленски пък цитира уговорка в контракта сред Столична община и фирмата-изпълнител на ремонта на ул. „ Граф Игнатиев “, съгласно която при констатиране на нередности, погрешно осъществяване или фалшив ремонт, работата по обекта може да бъде спряна до премахване на проблемите. „От три дни чувам оправдания, че обектът още не бил приключен и да сме били изчакали с слагането на оценки за свършената работа, разяснява Свиленски. – Тези погрешно сложени павета и 8 години да ги чакаме, те все ще бъдат погрешно сложени. Разликата е, че след 8 години това паве ще е унищожено, тъй като не е било сложено вярно. Управляващите по този начин ли си вършат ремонтите и по домовете си? Вижте бул. „Витоша“. Там ремонтът от дълго време завърши, а вижте качеството му. Погледнете разместените и почупени плочки, за които бяха хвърлени толкоз доста пари. Ремонтът на „Граф Игнатиев“ ще бъде емблемата на ръководството на ГЕРБ. И в този случай дали ще си отиде Крусев или Фандъкова, няма кой знае какво значение. Истината е, че би трябвало този техен модел на ръководство да бъде отхвърлен. Модела на високите цени, ниското качество и компрометираните публични поръчки“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР