Настъплението започнало късно на 7 февруари с батальонно формирование, подкрепено

...
Настъплението започнало късно на 7 февруари с батальонно формирование, подкрепено
Коментари Харесай

Полетът на валкириите над Сирия

Настъплението почнало късно на 7 февруари " с батальонно формирование, подкрепено от артилерия, танкове, ракетни системи и минохвъргачки ", само че било изцяло обезвредено с масирани удари от въздуха в продължение на цели три часа.

Другите фронтове

Директният конфликт сред щатските сили и съветските наемници беше единствено едно от новите огнища на напрежение в Сирия през последните дни. В събота, 10 февруари, Израел извърши въздушни удари по ирански елементи в следената от Башар Асад зона на страната. Причината беше навлизането на ирански дрон в израелското въздушно пространство. В отговор сирийски ракети поразиха един от атакуващите F-16. Същия ден кюрдски бунтовници смъкнаха атакуващ турски хеликоптер в Северна Сирия. Вертолетът е бил част от интервенция " Маслинова клонка ", опитваща се да предотврати основаването на кюрдска автономност в страната. Още по тематиката
Вечерни вести: Икономиката на България пораства, само че най-бавно в района, а ГЕРБ си предложи любимеца за герой с корупцията

И още: Коалицията с Меркел коства на Шулц водачеството в партията му; Празнуването на Св. Валентин е най-изгодно в София съгласно класация; Зелената зона в София се уголемява
14 фев 2018
Израел нанесе въздушни удари в Сирия, откакто F-16 се разруши

До офанзивата се е стигнало след събаряне на ирански дрон над Израел
10 фев 2018
Провалът на международните демокрации в Сирия

Свободният свят резервира безвредна отдалеченост, когато Сирия избухна
27 дек 2017
Багдад пробва да изолира кюрдите от света

Президентът Ердоган заплаши Иракски Кюрдистан с обсада и апетит
27 сеп 2017 Всичко стартира с сбито известие от щаба на анти ИДИЛ обединението предходната сряда. " Сирийските проправителствени войски предизвикаха непровокирана офанзива против щаба на Сирийските демократични сили (СДС) на 7 февруари. По време на нападението членове на антитерористичната коалиция бяха ситуирани дружно с сътрудниците от Съюз на демократичните сили на 8 км източно от контрактуваната линия за отбягване на конфликти по река Ефрат. В изискванията на самозащита съдружните и партньорските сили нанесоха удари по атакуващите елементи, с цел да отбият този акт на експанзия ", изсъхнало оповестиха от командването на интервенция Inherent Resolve.

От това мъчно можеше да заключите, че става дума за може би най-големия конфликт сред американски и съветски военнослужещи от края на студената война. Защото в идващите няколко дни последователно стана ясно, че в състава на " сирийските проправителствени сили ", атакували позициите на кюрдите при Дейр ез Зор, очевидно е имало неустановена численост бойци от известната съветска наемническа компания " Вагнер ". Въпреки че жертвите и потърпевшите не се водят бойци от формалния боен контингент на Москва в Сирия, кървавият случай основава условия за ескалация на множеството спорове в това, което е останало от близкоизточната страна.

Стана ясно също по този начин, че съдружните сили са блъснали атакуващия батальон с цялата си огнева мощност: високоточна артилерия, дронове, щурмови самолети и вертолети, стелт изтребители F-22 Raptor. Резултатът от всичко това е, че нападащите са били съвсем изцяло унищожени, като данните за броя починали варират в необятни граници – от няколко десетки до 600 души. Сирийските проправителствени медии жигосаха конфликта като " нова експанзия в поддръжка на тероризма ", само че въпреки всичко потвърдиха, " че няколко дузини бойци са убити ", и назовават случилото се " брутално кръвопролитие ".

Всички търсят деескалация

Реакциите по тематиката през последните няколко дни варират от опити за прикриване до целеустремен блян за изстудяване на спора. Кремъл, несъмнено, отхвърли всичко. " Медийните изявления, обявяващи, че има огромен брой убити руснаци по време на щатската офанзива в провинция Дейр ез Зор, са подправени ", разгласи ръководителят на комисията по защита в съветския парламент Владимир Шаманов, откакто информацията по тематиката малко по малко стартира да добива гласност. Дмитрий Песков, представител на съветския президент Путин, разяснява пред организация Reuters, че няма информация за убити съветски наемници в Сирия и че знае единствено какво се случва с разположените членове на съветските въоръжени сили. Това е обикновено. " Никой не желае да стартира международна война поради доброволци или наемници, които не са изпратени от страната и са ударени от американците ", обобщава обстановката Витали Наумкин, старши консултант към съветското държавно управление по въпросите на Сирия.

В последна сметка в четвъртък следобяд представителят на съветското външно министерство Мария Захарова призна за гибелта на най-малко 5 съветски жители по време на събитията от 7 февруари.

Интересен подробност е, че съгласно формалната позиция на съветското военно министерство случаят " още веднъж сподели, че Съединени американски щати поддържат незаконно наличие в Сирия не с цел да се бият с " Ислямска страна ", а с цел да завладеят и управляват сирийски стопански активи ". Това дава ненапълно меродавност на информацията, че основната цел на проправителствената офанзива в действителност не е била базата на сирийските бунтовници, а надзор над близко петролно поле. " Проправителствена част е правила разследващи действия край петролната рафинерия " Ал Исба " (на 17 км югоизточно от селището Салхиа), с цел да отстрани милиция, обстрелваща позициите на армията. В този миг е била атакувана с ракети и миномети, а по-късно – от щатски хеликоптери ", се споделя в изказването на руснаците.

От министерството настояват също, че американската офанзива е била резултат от неналичието на съгласуваност с съветските сили. Това беше пламенно отречено както от представителя на Пентагона Дана Уайт ден след конфликта, по този начин и от всички американски публични източници по-късно. Според ген. Джефри Харигън, командващ на американските Военновъздушни сили за Югоизточна Азия, съдружните сили са следили бавното скупчване на противниковите сили цяла седмица преди конфликта и неколкократно са имали диалози по въпроса с руснаците по " гореща " линия, напомняйки, че в щаба на опозиционните сили има американски военни съветници.

Цитиран от Washington Post локален кюрдски пълководец, който управлява защитата на атакуваната база, декларира, че два пъти е разговарял с съветски офицер по взаимозависимост. Говорителят на Пентагона Дана Уайт добавя, че атакуващите елементи са изстреляли " 20-30 танкови снаряда, които са паднали на към 500 метра от базата ", преди да станат обект на американската контраофанзива. Секретарят по защитата Джеймс Матис пък дипломатично дефинира конфликта като " комплициране " и тактично се измъкна с изказванието, че по първични данни няма информация дали измежду починалите има съветски жители.

Мъглата постепенно се подвига

Конкретната мотивация за атакуващата група проправителствени сили оттатък линията за деескалация за момента остава неразбираема. Според полк. Томас Ф. Вийл, представител на американската войска, настъплението е почнало късно на 7 февруари " с батальонно формирование, подкрепено от артилерия, танкове, ракетни системи и минохвъргачки ". Съединени американски щати, които са имали военни съветници в базата, дали отговор с артилерийски огън и удари от въздуха. Фактът, че съдружните сили са следили концентрацията на противникови войски цяла седмица преди този момент, изяснява светкавичния и масиран отговор с целия набор от оръжейни системи. Ген. Джефри Харигън прецизира, че масираният огън по настъпващия батальон е траял цели три часа, унищожавайки танкове и артилерия.

" Коалиционното командване беше в регулярна връзка с съветските си сътрудници преди, по време и след непровокираната офанзива ", добавя полк. Вийл, представен от организация Bloomberg. Той твърди, че съюзническите сили не понасят жертви, а също по този начин, че " вражеските сили, които отстъпват и се насочват назад на запад, не са били обстрелвани ". Bloomberg се пробва да дефинира броя на починалите при сблъска, като цитира един щатски и три съветски източника. Според руснаците жертвите са над 200 наемници, а съгласно американците – към 100, като има и сред 200 и 300 тежко ранени, само че без да е ясна тяхната народност. По консервативни оценки на разнообразни военни анализатори починалите са към 70-80, като към 40 от тях са от сирийската войска, а останалите са съветски наемници, в това число бойци от подразделението " Ловци на ИДИЛ ".

Първите данни за самоличността на някои от починалите, както и за присъединяване на съветската наемническа компания " Вагнер " започнаха да излизат най-много с помощта на Conflict Intelligence Team – група съветски проверяващи блогъри. Reuters и BBC публично удостоверяват гибелта на най-малко двама съветски жители, намерили гибелта си в борбата от 7 февруари – Владимир Логинов - казак от Калининград, и Кирил Ананиев – коренен националист от Москва. Повечето съветски медии не се съмняват, че наемниците са работили за частната войска " Вагнер ", учредена от някогашния подполковник от ГРУ Дмитрий Уткин и смятаща се за съветския отговор на военната компания " Блекуотър ". До момента в послание по медиите са имената на осем наемници, починали по време на борбата.

Данните за наличието на " Вагнер " в Сирия датират от октомври 2015 година Преди това наемниците са засичани да работят на територията на Източна Украйна. Според разнообразни източници те са били наети от режима на Башар Асад (без да е ясно дали непосредствено или с посредничеството на съветското правителство), с цел да му подсигурят контрола над добива на енергоресурси, като в подмяна са обещани бъдещи петролни концесии.

Версията за съществени загуби на наемниците от " Вагнер " се поддържа и от Игор Стрелков – съветският деец, който игра основна роля при анексирането на Крим и спора в Източна Украйна. Позовавайки се на информация " от няколко канала ", той афишира, че е " 100% сигурен в провалянето на частната войска ". Данните на Стрелков (който не може да се смята за изключително меродавен източник) сочат, че убитите и ранените са " стотици ".

Бившият боен сътрудник на Life News Симеон Пегов, притежател на Telegram канала, популяризирал аудиозаписи на диалози сред съветски наемници след борбата в Сирия, дава цвят на случилото се вечерта на 7 февруари. " Артилерията не съумя да помогне на разрушената колона на " Вагнер ", тъй като беше атакувана от щатски дронове и съвсем незабавно бе обезвредена. Момчетата съвсем нямаха късмет – след артилерията бяха ударени от хеликоптери ", споделя той, цитирайки неизвестен участник в сражението.

Всичко това показва образно по какъв начин се води война в XXI в., само че Съединени американски щати са на път да се сблъскат със стратегически проблем. В момента в Сирия в действителност се водят няколко дребни войни (виж карето), а съвсем всички забъркани - Турция, Иран, Русия и Асад, не желаят Вашингтон да им се спънка. Битката в провинция Дейр ез Зор обаче е малко увещание кой е в действителност е най-силният състезател на терена, само че събитията се развиват безредно и на място, където елементарно могат да те настъпят по кокалчетата, а капацитетът за неконтролируема ескалация е голям.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР