Настъпи периода от годината, когато планините са предпочитано място за

...
Настъпи периода от годината, когато планините са предпочитано място за
Коментари Харесай

Зачестяват инцидентите в планините

Настъпи интервала от годината, когато планините са желано място за отдих, а акциите в помощ на потърпевши или изгубили се туристи стават всекидневие, оповестяват от Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК.
През летните дни отрядите от спасители са взели участие в десетки акции по търсене и превозване на хора в неволя.
На 27 юни в региона на х. Мочарата в Пирин моторист на 35 години пада на терен с мокри камъни. Петима планински спасители от отряд Банско доближават потърпевшия, който е със счупена ключица и контузии на коляното и китката, оказват му първа помощ и го транспортират до екип на незабавна помощ.
На 28 юни се организират цели три акции. Хижарят на х. " Рай " подава сигнал за екскурзиант на 40 години, паднал от легло в хижата и съществено наранил главата си. Двама спасители от Калофер отиват на мястото, слагат шийна яка и транспортират потърпевшия. Няколко часа по-късно в Централния денонощен пост (ЦДП) на ПСС постъпва сигнал за потърпевша 69-годишна жена в Люлин планина със подозрения за фрактура на глезена. В акцията се включват шестима доброволци на ПСС от отряд София. По същото време в региона на х. " Вихрен " 11 души от отряд Банско транспортират със избавителна носилка отпаднал екскурзиант, който не е решил личните си благоприятни условия.
На 4 юли в региона на Рилски езера жена на 60 години с контузия на глезена е превозена до лифта от 5 планински спасители.
На 5 юли от денонощния пост предават информация, че в региона на х. Плевен, на стръмна и мокра пътека, са потърпевши 2 дами – едната, на 71 години, е с контузия на глезена, а другата, на 62 години, е с контузия на китката. В акцията се включват 9 души от отряд Троян, които транспортират туристките до очакващата ги кола за спешна помощ на незабавна помощ.
На 10 юли хижарят на х. Рай подава сигнал за неопитна туристка с неприятна екипировка, която се е подхлъзнала по пътека и е с контузия на глезена. Оказана и е помощ от отряд Калофер.
Два дни по-късно – на 12 юли , мъж на 40 години се изгубва в региона на Бачковски манастир. Открит е от двама спасители от отряд Пловдив.
Отряд Сливен организира две акции в два следващи дни в еднакъв регион. На 14 юли 7 планински спасители търсят и извеждат от сложна обстановка мъж, който се е изгубил в местността Долапите в посока връх Гаговец, Стара планина, а на идващия ден 10 спасители се включиха в издирването на липсващ екскурзиант.
Отряд Чепеларе също организира акция над с. Проглед в Родопите. На 16 юли мъж с несъответствуваща екипировка се подхлъзва и чупи подбедрицата на левия си крайник. Той е с диабет и сърдечно заболяване и е превозен до кола за спешна помощ на незабавна помощ от 5 планински спасители.
На 18 юли жена на 46 години пада и наранява коляното си в региона на Караджов камък, Родопи и е откарана в центъра за незабавна помощ от 3 доброволци на ПСС от отряд Пловдив.
На 19 юли въз основата на ПСС – Сопот, под управлението на доктор Йордан Котларов от отряд Карлово, се организира образователно занимание по медицина. В него взеха присъединяване 18 спасители от отрядите на ПСС в Карлово, Сопот, Калофер и Пирдоп. Те имаха опция да покажат уменията си и в действителна обстановка, откакто бе получен сигнал за жена със счупена подбедрица, в региона на х. Незабравка.
Същия ден хижарят на х. Рибни Езера, посредством инсталираната от ПСС в хижата радиостанция, подава сигнал в Централния денонощен пост (ЦДП). Жена се е подхлъзнала в региона „ Маринковица “, контузила е крайници си и не може да продължи да се придвижва сама. Веднага се образува екип от 7 спасители от отряд Благоевград с началник Георги Ботев, които се насочат към посоченото място и обездвижват травмирания гален.
На 22 юли отрядите на Троян и Ловеч, дружно с служители на реда от региона, се включиха в издирването на липсващ иманяр в региона Стенето. Същия ден помощ на полицията оказаха и от отряд София, които с 2 кучета се причислиха към жителите на Горна Малина в търсенето на техен съгражданин. И двете акции приключиха без разкриване на изчезналите и бяха прекъснати заради липса на задоволително информация.
Успешна беше акцията на спасителите от отряд Калофер, които помогнаха на жена с навехнат гален да стигне до местността Паниците.
По същото време катерач пада в региона връх Орловец, Рила, в резултат на което чупи глезена си. За благополучие на същото място сега се намира планински избавител, който незабавно се свързва с ЦДП и моли за помощ. В 14.40 ч. сигналът е предаден на дежурния в база Боровец и няколко минути по-късно група от 6 спасители се насочва към региона на случая. Теренът е доста мъчно наличен и извънредно комплициран. Междувременно намиращите се при потърпевшия го смъкват до основата на скалния масив, а пристигналите спасители го транспортират с планинска количка през втора тераса до ЦПШ Мальовица. Акцията завършва сполучливо към 24.00 ч.
На 24 юли 16-годишен юноша наранява коляното си по време на излет в региона на х. " Плевен ". Планинските спасители от отряд Троян се отзовават и транспортират потърпевшия до м. Мазането, където го предават на фамилията му. На идващия ден екип от отряд Троян още веднъж е в планината, този път в региона на х. Дерменка, където оказва помощ на жена също с контузия на крайници.
На 26 юли от отряда на ПСС в Благоевград транспортират туристка със мощни болки в дясното ходило. Пострадалата е част от туристическа група, извършваща преход от х. " Добърско " към х. " Рибни Езера ", само че заради получената контузия не може да се придвижва сама. След обзор, шиниране на повредената става и консултация с дежурните спасители в х. Македония, е взето решение да се транспортира към Разлог, където е посрещната от родителите си и отправена към лечебно заведение.
На 25 и 26 юли планинските спасители от отряд София се включиха интензивно в защитата на обиколката на Витоша 100 км. Няколко екипа патрулираха по трасето на надпреварата и оказвайки помощ на всички, имащи потребност.
На 31 юли мъж пада в региона на Стобските пирамиди. Информирани са спасителите от отряд Благоевград, които се отзовават и оказват помощ на мъжа, който е с контузия на главата и фрактура на ръка.
По същото време от отряд Сопот се отзовават на сигнал за трима изгубени в региона над града.
От ПСС поучават всички туристи, отправили се на преход в планината, да изследват добре маршрутите си и да си набират нужната екипировка.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР