Настъпи период от годината, когато планините са предпочитано място за

...
Настъпи период от годината, когато планините са предпочитано място за
Коментари Харесай

Ежедневни акции за спасяване на туристи по планините


Настъпи интервал от годината, когато планините са желано място за отдих и акциите на спасителите от ПСС при БЧК стават всекидневие. Това излиза наяве от материала Напрегнати дни за планинските спасители (обзор), оповестен на уеб страницата на Планинската избавителна работа.

На 27 юни в региона на х. Мочарата в Пирин моторист на 35 години пада на терен с мокри камъни. Петима планински спасители от отряд Банско доближават потърпевшия, който е със счупена ключица и контузии на коляно и китка, оказват му първа помощ  и го транспортират до екип на незабавна помощ.

На 28 юни се организират три акции. Хижарят на х. Рай подава сигнал. Турист на 40 години е паднал от легло в хижата и съществено е наранил главата си. Двама спасители от отряд Калофер отиват на мястото, слагат шийна яка и транспортират потърпевшия. Няколко часа по-късно в Централния денонощен пост( ЦДП) на ПСС постъпва сигнал за потърпевша 69-годишна жена в Люлин планина със подозрения за фрактура на глезена. В акцията се включват 6 доброволци на ПСС от отряд София. По същото време в региона на х. Вихрен 11 души от отряд Банско транспортират със избавителна носилка отпаднал екскурзиант, който не е решил личните си благоприятни условия.

На 4 юли в региона на Рилски езера жена на 60 години с контузия на глезена е превозена до лифта от 5 планински спасители.

На 5 юли от ЦДП предават, че в региона на х. Плевен на стръмна и мокра пътека са потърпевши 2 дами – едната, на 71 години, е с контузия на глезена, а другата, на 62 години, е с контузия на китката. В акцията се включват 9 души от отряд Троян, които транспортират туристките до очакващата ги кола за спешна помощ на незабавна помощ.

На 10 юли хижарят на х. Рай подава сигнал за неопитна туристка с неприятна екипировка, която се е подхлъзнала по пътека и е с контузия на глезена. Оказана и е помощ от отряд Калофер.

Два дни по-късно – на 12 юли, мъж на 40 години се изгубва в региона на Бачковски манастир. Открит е от двама спасители от отряд Пловдив.

Отряд Сливен организира две акции в два следващи дни в еднакъв регион. На 14 юли 7 планински спасители търсят и извеждат от сложна обстановка мъж, който се е изгубил в местността Долапите в посока връх Гаговец, Стара планина, а на идващия ден 10 спасители се включиха в издирването на липсващ екскурзиант.

Отряд Чепеларе също организира акция над с. Проглед в Родопите. На 16 юли мъж с несъответствуваща екипировка се подхлъзва и чупи подбедрицата на левия си крайник. Той е с диабет и сърдечно заболяване и е превозен до кола за спешна помощ на незабавна помощ от 5 планински спасители, които от оказват помощ на потърпевш с травма на подбедрица

На 18 юли жена на 46 години пада и наранява коляното си в региона на Караджов камък, Родопи и е откарана в центъра за незабавна помощ от 3 доброволци на ПСС от отряд Пловдив.

На 19 юли въз основата на ПСС – Сопот, под управлението на доктор Йордан Котларов от отряд Карлово, се организира образователно занимание по медицина. В него взеха присъединяване 18 спасители от отрядите на ПСС в Карлово, Сопот, Калофер и Пирдоп. Те имаха опция да покажат уменията си и в действителна обстановка, откакто бе получен сигнал за жена със счупена подбедрица, в региона на х. Незабравка.

Същия ден хижарят на х. Рибни Езера, посредством инсталираната от ПСС в хижата радиостанция, подава сигнал в Централния денонощен пост (ЦДП). Жена се е подхлъзнала в региона „ Маринковица “, контузила е крайници си и не може да продължи да се придвижва сама. Веднага се образува екип от 7 спасители от отряд Благоевград с началник Георги Ботев, които се насочат към посоченото място и обездвижват травмирания гален.

На 22 юли отрядите на Троян и Ловеч, дружно с служители на реда от региона, се включиха в издирването на липсващ иманяр в региона Стенето. Същия ден помощ на полицията оказаха и от отряд София, които с 2 кучета се причислиха към жителите на Горна Малина в търсенето на техен съгражданин. И двете акции приключиха без разкриване на изчезналите и бяха прекъснати заради липса на задоволително информация.

Успешна беше акцията на спасителите от отряд Калофер, които помогнаха на жена с навехнат гален да стигне до местността Паниците.

По същото време катерач пада в региона връх Орловец, Рила, в резултат на което чупи глезена си. За благополучие на същото място сега се намира планински избавител, който незабавно се свързва с ЦДП и моли за помощ. В 14.40 ч. сигналът е предаден на дежурния в база Боровец и няколко минути по-късно група от 6 спасители се насочва към региона на случая. Теренът е доста мъчно наличен и извънредно комплициран. Междувременно намиращите се при потърпевшия го смъкват до основата на скалния масив, а пристигналите спасители го транспортират с планинска количка през втора тераса до ЦПШ Мальовица. Акцията завършва сполучливо към 24.00 ч.

На 24 юли 16-годишен юноша наранява коляното си по време на излет в региона на х. Плевен. Планинските спасители от отряд Троян се отзовават и транспортират потърпевшия до м. Мазането, където го предават на фамилията му. На идващия ден екип от отряд Троян още веднъж е в планината, този път в региона на х. Дерменкая, където оказва помощ на жена също с контузия на крайници.

На 26 юли от отряда на ПСС в Благоевград транспортират туристка със мощни болки в дясното ходило. Пострадалата е част от туристическа група, извършваща преход от х. Добърско към х. Рибни Езера, само че заради получената контузия не може да се придвижва сама. След обзор, шиниране на повредената става и консултация с дежурните спасители в х. Македония, е взето решение да се транспортира към Разлог, където е посрещната от родителите си и отправена към лечебно заведение.

На 25 и 26 юли планинските спасители от отряд София се включиха интензивно в защитата на обиколката  на Витоша 100 км. Няколко екипа патрулираха по трасето на надпреварата и оказваха помощ на всички, имащи потребност.

На 31 юли мъж пада в региона на Стобските пирамиди. Информирани са спасителите от отряд Благоевград, които се отзовават и оказват помощ на мъжа, който е с контузия на главата и фрактура на ръка.

По същото време от отряд Сопот се отзовават на сигнал за трима изгубени в региона над града.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР